Dobrý festival 2024 predstavil mená. Svojich hudobných obľúbencov si užijú aj deti

kali a perter pan Kali a Peter Pann budú jednými z interpretov na Dobrom festivale 2024 v Prešove. Foto: FB Kali a Peter Pann

PREŠOV – Rok 2024 bude pre Dobrý festival plný noviniek. Hudobných interpretov si užijú aj deti.  Dejiskom festivalu bude tradične prešovská Delňa. S úpravou areálu začali už v uplynulom roku.

Najväčší hudobno-umelecký festival na východe Slovenska sa bude konať 14. až 16. júna 2024 v Prešove, a to už po štrnásty raz. Každoročne sa ho zúčastňujú tisícky návštevníkov na začiatku letnej sezóny. Dobrý festival je pokračovaním folkového Festivalu dobrej hudby, ktorý na začiatku 90. rokov založili skupiny Mloci a Žobráci.

Filozofiou organizátorov je vytvárať hudobne farebný festival, podporovať a predstavovať miestne kapely, ale aj zahraničných interpretov. Na tohoročnom festivale vystúpia slovenské kapely IMT Smile, Kali a Peter Pann, Chiki liki Tu-a, Hex, Lina Mayer, Peter Bič Project či Para, ale aj ľudové hudby Kandráčovci a Kollárovci. Zo zahraničných interpretov prekvapia nekomerčné gruzínske Trio Mandili, alebo Barcelona Gipsy Balkan Orchestra či DJ Roger Sanchez.

„Každoročne je to skladba All you can eat, čiže kapely metalové, popové, tanečné, dance aj hip-hopové. Veľmi ma teší, že tento rok budú u mňa hrať Trio Mandily. Ide o gruzínsku skupinu, ktorá začala hrať pred niekoľkými rokmi ako trio. Spievali národné gruzínske piesne, postupne začali prespievavať aj iné skladby,“ uviedol organizátor festivalu Miro Tásler s tým, že mu je blízky aj filantropický rozmer kapely. „Založili nadáciu, ktorá pomáha ukrajinským utečencom,“ upresnil.

Pozornosť upriamil aj na Barcelona Gipsy Balkan Orchestra. „Skupina je poskladaná z ľudí rôznej národnosti a vytvárajú rôznu zmes hudobných žánrov, je to niečo medzi balkánom a ľudovkou,“ dodal Tásler.

Novinkou a ťahúňom majú byť Kali s Petrom Pannom a tiež housový DJ Roger Sanchez. Ide o amerického house DJ, remixéra a producenta, ktorý v roku 2003 získal cenu Grammy za remix piesne Hella Good od skupiny No Doubt. Známy je vďaka svojej piesni Another Chance, ktorá sa stala medzinárodným hitom.

Vôbec prvýkrát sa stane z Dobrého festivalu aj maličký detský festival. Na najmenších čakajú detské ihriská, detský kútik s animáciami, maľovanie na tvár či športové aktivity. Pre deti je pripravený aj samostatný hudobný program.

„Každoročne chodí na festival veľmi veľa detí. Po trinástich rokoch sme teda práve pre deti doplnili aj hudobný program. Budú mať riadne pódium, veľké detské ihrisko a starostlivosť, ktorú si zaslúžia,“ dodal organizátor.

Na detskom pódiu sa tak môžu tešiť napríklad na Miška s Líškou, Spievankovo, Sníčka Huga, Paci Pac či Haničku a Murka. Vstupné na trojdňový festival je 40 eur a okrem hudobného programu tam nájdete aj množstvo dobrého jedla a pitia od lokálnych výrobcov.


Ďalšie články