Po chrbte vám bude behať mráz. Prešovské divadlo uvádza premiéru hry Romulus Veľký

88b74f91-fc8f-11ee-9bbd-9e966f951e90 Inscenácia hry Romulus Veľký. Foto: divadload.sk

PREŠOV – Groteskný obraz rozpadávajúcej sa spoločnosti prináša na dosky Divadla Alexandra Duchnoviča v Prešove hra dramatika Friedricha Dürrenmatta Romulus Veľký, ktorá je zábavná a vtipná, no rovnako aj kruto mrazivá.

S umeleckým súborom jediného profesionálneho divadla na Slovensku, ktoré hrá predstavenia v rusínskom jazyku, ju režijne pripravil hosťujúci Jakub Nvota. Premiéra, ktorá je v 78. sezóne divadla už celkovo 398. v poradí, sa chystá na piatok 19. apríla o 19.00 na Veľkej scéne.

Je to klasická Dürrenmatt hra

Ako pred premiérou hry uviedol jej režisér a zároveň dramaturg Jakub Nvota, švajčiarsky dramatik Friedrich Dürrenmatt (1921 – 1990) odhaľuje využívaním historických paralel v hre Romulus Veľký mieru absurdity toho, čo voláme štát a čo sú schopní jeho ľudia produkovať.

Text vznikol v roku 1949, krátko po skončení druhej svetovej vojny a bol reflexiou na to, čo ľudstvo prežilo. Autor hru neskôr v rokoch 1957, 1964 prepracoval. Podľa tvorcov je však aktuálna aj v súčasnej dobe.

„Nie je to aktuálny spoločenský či politický kabaret. Stále je to klasická Dürrenmatt hra, v ktorej sme nič neprepisovali a nič nemenili. Zobrazuje civilizáciu v zlomovom bode, keď je možné, že sa rozpadne. Je možné, že skončí, keď si jej aktéri kladú otázky okolo zániku spôsobu života, ktorý viedli doteraz, a že sa paradigma ich životov nečakane zmení. Myslím si, že táto téma, nie ako konkrétna aktualita, ale ako niečo, čo v nás momentálne v ľuďoch pod povrchom znie, a každý akoby si kládol otázku, aké časy žijeme a či prinesú radikálnu zmenu života spoločnosti tak, ako sme ho poznali celé roky, to je tá spojnica tej hry a dneška,“ vysvetlil režisér.

Hra dramatika Friedricha Dürrenmatta Romulus Veľký. Foto: divadload.sk

Nvota režíroval na javisku DAD doteraz dve inscenácie. Tú poslednú v marci 2009 a tiež bola realizovaná na podklade textu F. Dürrenmatta Anjel prichádza do Babylonu.

„Vrátil som sa teda po dlhých rokoch, ale musím povedať, že herecký kolektív je tu stále kvalitný. Ako človek zvonka vnímam DAD ako obrovský kultúrny fenomén pri pohľade na to, čo všetko sa tu po rusínsky hrá. Som presvedčený, že tento fenomén je hlboko nedocenený,“ konštatoval.

Na javisku sa objaví aj riaditeľ DAD Marián Marko

Hlavnú postavu Romulusa zveril hercovi Jevgenijovi Libezňukovi, ktorého obsadil do všetkých inscenácií, ktoré v DAD pripravil. „Pre neho je vždy na prvom mieste herec a jemu pomáha ako najlepšie vie. To bolo vlastné každej inscenácii, ktorú tu režisér urobil. Jednoducho, cez prejav herca sa dotknúť diváka, aby premýšľal. Je zaujímavé ako režisér sa usiluje toto dostať z herca,“ povedal Libezňuk.

Ďalšími účinkujúcimi v inscenácii sú Ľudmila Lukačíková, Zuzana Kovalčíková, Jozef Tkáč, Vladimír Roháč, Ľubomír Mindoš, Jozef Pantlikáš, Martin Oravec, Vladimíra Štefániková a Vasiľ Rusiňák. Na javisku sa objaví v menšej úlohe aj riaditeľ DAD Marián Marko.

„Povedal som režisérovi, že robí kaskadérsky kúsok mojím obsadením, lebo som už dlho nehral. Ale až tak veľa toho na hranie nemám, skôr sa viac na javisku nachodím,“ prezradil čerstvý držiteľ Pribinovho kríža II. triedy za mimoriadne zásluhy o kultúrny rozvoj Slovenskej republiky, ktoré mu na začiatku roka udelila prezidentka.

(sita, kol)


Ďalšie články