Požiar zničil v Stropkove deväť chatrčí. Primátor vyhlásil mimoriadnu situáciu

V Poprase horí autodielňa Ilustračné foto: FB HaZZ

STROPKOV – Rozsiahly požiar zasiahol v stredu chatrče v Stropkove v lokalite Za jarkom. Zhorelo deväť obydlí, v ktorých bývalo 46 obyvateľov. Pre TASR to uviedol operačný dôstojník Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove.

„K zraneniam nedošlo, zásah stále trvá,“ doplnil. Požiar vypukol po polnoci. Chatrče sú pravdepodobne už neobývateľné. Na mieste zasahovalo 14 príslušníkov HaZZ so šiestimi kusmi techniky.

Vyhlásili mimoriadnu situáciu

V súvislosti so stredajším požiarom, ktorý zničil deväť obydlí v lokalite Za jarkom, vyhlásili mimoriadnu situáciu. Potvrdil to tamojší primátor Ondrej Brendza. Požiar o strechu nad hlavou pripravil 46 ľudí, z toho minimálne desať detí.

„Nemáme žiadne straty na životoch ani zranenia, len materiálne škody,“ povedal. Dodal, že mesto okamžite zvolalo krízový štáb v spolupráci s odborom krízového riadenia okresného úradu, Červeným krížom, komunitným centrom a terénnymi sociálnymi pracovníkmi.

Náhradné bývanie

V dôsledku požiaru, ktorý vypukol krátko po polnoci, musí mesto zabezpečiť náhradné bývanie a základné potreby pre postihnutých obyvateľov. Terénni pracovníci budú pomáhať pri zabezpečovaní nevyhnutných liekov a asistovať pri vybavovaní dokladov.

Vyčlenia aj jednorázovú finančnú výpomoc pre postihnuté rodiny na zabezpečenie najnutnejších vecí. V súčinnosti s Červeným krížom riešia aj prípadné náhradné ubytovanie.

„Múdrejší budeme, keď budeme vedieť, koľkí na to budú odkázaní. Je rozdiel zabezpečovať ubytovanie pre 50 a pre 10 ľudí. Od toho sa všetko odvíja. Zaoberáme sa samozrejme aj dlhodobejšími vecami, teda ako likvidovať následky požiaru a podobne,“ dodal primátor.

Samospráva zabezpečila náhradné ubytovanie v areáli Základnej školy na Hrnčiarskej ulici v stanoch a zároveň tam zabezpečia aj stravu.

„Príčina vzniku požiaru je momentálne v štádiu zisťovania,“ uviedla pre TASR hovorkyňa Krajského riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru (HaZZ) v Prešove Miroslava Knišová. Zasahujúci hasiči podľa nej vykonávali hasiace práce, rozoberali strešné konštrukcie a pomocou termovíznej kamery vyhľadávali skryté ohniská a dohášali ich.

Zasahovalo 14 príslušníkov HaZZ zo staníc Stropkov, Svidník, Giraltovce a zo Záchrannej brigády HaZZ v Humennom so šiestimi kusmi hasičskej techniky. Počas zásahu profesionálnym hasičom asistovali aj členovia dobrovoľných hasičských zborov z Brezničky, Bukovca a Chotče.

(tasr,sita)


Ďalšie články