Raslavice musia vrátiť aj dotáciu PSK. Dôvodom je nedostavané ihrisko 

ihrisko-scaled Dotáciu za nezrealizované ihrisko musí obec Raslavice vrátiť. Foto: Redakcia

PREŠOV – Len uplynulý týždeň informoval Fond na podporu športu o tom, že obec Raslavice musí vrátiť dotáciu, ktorú jej poskytol na výstavbu multifunkčného ihriska v obci. Dôvodom malo byť sfalšovanie fotodokumentácie, ktorá mala dokazovať jeho dokončenie, aby o dotáciu neprišla. Peniaze teraz musí obec vrátiť aj Prešovskému samosprávnemu kraju.

Ešte v januári 2024 sa Prešovský samosprávny kraj chválil novovybudovaným multifunkčným športoviskom s umelým trávnikom a celoročnou prevádzkou v Raslaviciach (okres Bardejov). Počas februára sa však ukázalo, že fotografie dokumentujúce stavbu nekorešpondujú s realitou. Ihrisko bolo totiž v tom čase nedostavané.

Na prípad skolaudovanej stavby, ktorá neexistuje, ako prvý upozornil denník Korzár. Od obyvateľov Raslavíc totiž dostal podnet, v ktorom tvrdili, že žiadne ihrisko nebolo vybudované a fotografie sú len fotomontáž, aby obec neprišla o dotáciu. Podnet sa potvrdil.

Celkový rozpočet projektu ihriska predstavoval sumu vyše 457-tisíc eur. Fond na podporu športu na túto stavbu prispel sumou 211-tisíc eur a Prešovský samosprávny kraj sumou 50-tisíc eur.

Po prevalení kauzy a kontrolách vykonaných na mieste musí obec Raslavice vrátiť Fondu na podporu športu dotáciu, ktorú získala na výstavbu multifunkčného športoviska vo výške viac ako 210 000 eur. Vo štvrtok 11. apríla o tom rozhodla správna rada fondu.

Poslanci PSK dnes schválili aj vrátenie dotácie,, ktorú obec dostala z kraja. Kontrolou totiž bolo zistené, že projekt nebol zrealizovaný a ukončený v termíne do 31. 10. 2023, hoci obec deklarovala, že bol. „V zmysle vyššie uvedeného prijímateľ účelovej dotácie nesplnil zmluvne dohodnuté podmienky a tým nemá nárok na finančné prostriedky poskytnuté z rozpočtu PSK,“ uvádza v kontrolnej správe hlavný krajský kontrolór Marcel Novotný.

PSK žiada vrátenie dotácie v plnej výške. „Peniaze prídu naspäť do rozpočtu. Budú dané do rezervného fondu,“ informoval predseda PSK Milan Majerský. Do budúcna úrad avizuje zvýšenie kontrol regionálnych projektov na mieste.  

Riaditeľ úradu PSK Fabián Novotný dodal, že nasledovať bude správne konanie a následné vrátenie dotácie. „Ak to obec nebude schopná splatiť naraz, môžeme to vyriešiť aj splátkovým kalendárom,“ uviedol.

Viacerí poslanci sa zhodli, že hoci sa vec stala, netreba už starostu obce Adriána Rychvalského ďalej pitvať za tento čin. „Starosta má teraz dosť problémov sám so sebou. Obec peniaze vráti, riešme správu kontrolóra, nelynčujme už človeka, ktorý pochybil,“ povedal poslanec Pavol Ceľuch.

„Je mi smutno, že na Slovensku sú ešte stále ľudia, ktorí dajú pečiatku na niečo, čo neexistuje. Poznám takých, ktorí roky čakajú na kolaudačné rozhodnutie na dom, ktorý už reálne existuje a nedostanú ho,“ podotkol poslanec Juraj Bochňa.

Poslankyňa Nadežda Sirková tiež otvorila otázku, či by nemali byť ku vrátenej dotácii aj penále z omeškania za každý deň.


Ďalšie články