Kopáči káblov pri Prešove už svoj úlovok do zberu neodnesú. Skončili v rukách polície

Káblokopi Siedmi muži z okolia Prešova si zrejme takto chceli privyrobiť. Foto: Boris Macko

PREŠOV – V Bzenove a okolitých obciach v okrese Prešov sa v posledných mesiacoch objavili rozsiahle „zákopy“ vytvorené hľadačmi starých telekomunikačných káblov. Tieto nelegálne aktivity viedli k značným škodám a nakoniec aj k zatknutiu niekoľkých podozrivých.

V oblasti od Kojatickej doliny cez Rokycany až po Prešov hľadači starých telekomunikačných káblov vytvorili v priebehu niekoľkých mesiacov minulého roka desať kilometrov dlhé „zákopy“. Tieto partie, pochádzajúce z rôznych osád v okolí, vyťahovali káble zo zeme, odstraňovali z nich meď a predávali ju do zberu. Tento proces spôsobil významné škody telekomunikačným firmám a poľnohospodárom, keďže „zákopy“ prechádzali aj cez obilné lány.

Polícia v priebehu roka riešila množstvo priestupkov proti majetku a v niektorých prípadoch začala trestné stíhanie. Krátko pred Vianocami televízia Markíza informovala o zadržaní siedmich kopáčov z Ostrovian v Bzenove.

Vlastník káblov, telekomunikačná firma, čelí obrovským škodám. Okrem toho musela firma odstraňovať zvyšné káble, ktoré po sebe zanechali zatknutí kopáči. Incident tiež spôsobil odstavenie časti okolitých obcí od internetu, keďže boli poškodené aj „živé“ káble. Celkové škody sú teda významné, a to nielen pre telekomunikačnú firmu, ale aj pre miestnych poľnohospodárov.

(TV Markíza, der)


Ďalšie články