Prešovčania absolvovali v pondelok zaťažkávajúcu dopravnú skúšku

Zápchy v centre mesta. Autor: redakcia Zápchy v centre mesta Autor: Redakcia

PREŠOV – Už v nedeľu podvečer sa začala na sociálnych sieťach šíriť výzva, aby Prešovčania v pondelok ráno využili na cestovanie do práce či škôl mestskú hromadnú dopravu. Problémom mali byť rozsiahle dopravné obmedzenia, ktoré platia od soboty rána kvôli rekonštrukcii mosta pri Lesíku delostrelcov.

Prešovčania, ktorí cestovali do práce medzi 7.00 a cca 7.30 hod., prešli cestami mesta Prešov hladko. Samozrejme, záležalo aj od smeru. Problém hlásili najmä na Sídlisku II. Ten nastal už pred 7.30. „Budovateľská po Pozemné stavby, na križovatke Čierny most sme zamrzli… zrejme nás čakajú perné dni,” napísala nám pani Ľubka. 

Kolóny sa tvorili aj pri Štátnej vedeckej knižnici či v meste. Okolo 10.00 hod. bolo mesto prejazdné, aj keď cesta trvala o niekoľko minút dlhšie ako obvykle. „Všade je plno áut, ale netvoria sa kolóny,” napísal pán Jaroslav.

Podľa hovorcu mesta Prešov Michala Hudáka sa momentálne pracuje na zbere dát, čo potrvá celý týždeň. „Až potom zhodnotíme, či budeme prepracuvávať niektoré obmedzenia a ako situáciu mesto zvládlo,” dodal.

Ozajstná skúška má prísť však v utorok. „Na cestách sa objaví viac kamiónov,” povedal pre Prešovský Štandard Hudák.

Od soboty sú v uliciach aj policajti, ktorí vykonávajú dohľadu nad bezpečnosťou a plynulosťou cestnej premávky. Denne sa na nej podieľa približne desať policajtov Okresného dopravného inšpektorátu v Prešove. „Policajné hliadky vykonávajú dohľad v súčinnosti s vojenskou a mestskou políciou,” informovala hovorkyňa Krajského riaditeľstva Policajného zboru v Prešove Jana Ligdayová.

Polícia preto vodičom radí, aby si na obmedzenia zvykli a rešpektovali ich. „V momentálnej situácii by bolo vhodné preferovať MHD a SAD pred individuálnou dopravou. Ideálne by bolo, keby vodiči mohli pri individuálnej doprave zvoliť trasu, pri ktorej by sa úplne vyhli problémovej lokalite,” dodala Ligdayová.

Hovorkyňa tiež upozornila, že situácia v doprave je vzhľadom na obmedzenia počas dňa rozdielna. „Budú mať na ňu vplyv jednotlivé dni, prípadne víkend,” vysvetlila.

Poobede sa zápchy tvorili najmä v centre mesta od františkánskeho Kostola sv. Jozefa cez divadlo Jonáša Záborského až po poštu.

Vodičom sa odporúča používanie aplikácie Waze Slovensko, ktorá má nahodené všetky uzávery a nasmeruje vodičov do najmenšej zápchy.


Ďalšie články