Nemecká statička nie je zodpovedná za pád rozostavaného mosta. Súd ju oslobodil

Iliašovce most Spadnutý rozostavaný most v Iliašovciach. Foto: Rastislav Ovšonka

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Nemecká statička Sabine Hartung nie je zodpovedná za pád rozostavaného diaľničného mosta pri obci Iliašovce v roku 2012. Sudkyňa Okresného súdu v Spišskej Novej Vsi oslobodila obvinenú spod obžaloby z prečinu všeobecného ohrozenia. Vynesenie rozsudku sa uskutočnilo bez prítomnosti obžalovanej.

Okresný prokurátor sa priamo na mieste odvolal voči dnešnému rozhodnutiu súdu. „Obžaloba sa s rozhodnutím súdu nestotožňuje z viacerých dôvodov. Prvý a základný je dôvod, pre ktorý došlo k oslobodeniu, keď vezmeme do úvahy fakt, že k pádu mosta došlo s konkrétnymi následkami, nemôže súd rozhodnutia o nevine založiť na tvrdení, že nebolo dokázané, že sa nestal skutok, pre ktorý bola obžalovaná stíhaná,“ uviedol okresný prokurátor.

Podľa prokuratúry sa súd v nedostatočnom rozsahu zaoberal všetkými skutočnosťami významnými pre rozhodnutie. Podľa prokuratúry, sudkyňa vykonané dôkazy hodnotila iba v prospech obžalovanej a vôbec sa nezaoberala aj znaleckými posudkami a svedkami obžaloby.

„Skutkový stav považujem sa dostatočne zistený, avšak právne závery, ktoré z neho súd vyvodil, považujem za nesprávne, aj preto som zahlásil odvolanie v neprospech obžalovanej a následne aj voči výrokom náhrady škody. Tie by si mali poškodení vymáhať cestou civilných súdov. Definitívu za prípadom dá krajský súd.

Podľa obhajcu súd nemohol skončiť ináč. „Boli tu hádky najväčších odborných kapacít na Slovensku v odbore stavebníctvo a súd nemôže robiť rozhodcu. Súd môže urobiť len jedno, a to rešpektovať pravidlá dokazovania a prezumpciu neviny a obžalovanú pre nedostatok dôkazov spod obžaloby oslobodiť,“ povedal po skončení pojednávania obhajca obžalovanej Martin Puchalla.

Obhajca vyslovil ľútosť nad obeťami nešťastia spred 12 rokov, nemôže však povedať, kto je zodpovedný za celú udalosť. „Je to otázka na orgány činné v trestnom konaní, prokuratúru, prípadne na samotných poškodených, ktorí by mohli v civilných konaniach dosiahnuť nárok na odškodné,“ doplnil obhajca.

Na súd v Spišskej Novej Vsi prišli aj pozostalí po obetiach tragédie. Jeden z nich je Lukáš Chovan. „Je to sklamanie. Po 12 rokoch sme sa dozvedeli, že v podstate nikto nezodpovedá za pád mosta. Osobne ma prekvapuje taký pohŕdavý postoj obžalovanej, ktorá bola iba na úvodnom pojednávaní. Je to veľmi smutné. Za 12 rokov nikto nezodpovedá za nič,“ povedal Lukáš Chovan.

Podľa neho celá nehoda bola zrejme súhra viacerých faktorov. „Ťažko mi povedať, nie som odborník. Smutné je, že sa hovorí o podloží, ale žiadna žaloba nesmerovala smerom k zodpovedným, ktorí zodpovedali za to podložie. Možno by sa tam našla príčina,“ doplnil Lukáš Chovan.

O ďalšom postupe sa chce spolu aj s ostatnými poškodenými poradiť s právnikom. Určite však nechcú celú vec nechať len tak.

K pádu podpornej konštrukcie pri stavbe diaľničného mosta na úseku Jánovce – Jablonov pri obci Iliašovce došlo 2. novembra 2012. Pri páde konštrukcie zahynuli štyria pracovníci, ďalších 11 sa zranilo. V prípade bola obvinená nemecká statička z prečinu všeobecného ohrozenia, ktorá mala podľa obžaloby chybne naprojektovať statiku podpornej mostnej konštrukcie, následkom čoho došlo k zrúteniu mosta.

Podľa obžalovanej za tragédiu nemôže jej statický výpočet. Zrútenie rozostavanej mostnej konštrukcie bolo len nevyhnutným dôsledkom nerovnomerného sadania podpier. Súdne pojednávanie sa začalo koncom januára 2022 na Okresnom súde v Spišskej Novej Vsi.


Ďalšie články