V Prešove opäť sprítomnia príbeh a obetu Ježiša Krista. Živú krížovú cestu odohrajú na Veľký piatok

Živá krížová cesta na Ve¾ký piatok v Prešove Foto: TASR/Maroš Černý

PREŠOV – Vyše 15-členný tím a 50 hercov sa tento rok opäť bude podieľať na už tradičnej živej krížovej ceste v Prešove. Podujatie je známe svojou autenticitou, silnou emóciou a výrazným duchovným zážitkom v období najväčšieho kresťanského sviatku roka.

V poradí šestnásty ročník Živej krížovej cesty si môžu prísť Prešovčania pozrieť na Veľký piatok od 10.00 hod. so štartom na Hlavnej ulici.

Autorom živej krížovej cesty je kňaz Peter Gombita, ktorý ju prvýkrát predstavil obyvateľom obce Nižná Šebastová. Neskôr sa dostala aj do Prešova, na Luník IX, na Kalváriu v Košiciach aj do Kapušian. Niekoľkokrát pozvali amatérskych hercov do Spišskej Kapituly v čase Spišského Jeruzalema.

Krížová cesta na Veľký piatok v Prešove je už tradičným predstavením udalostí, ktoré sa odohrali za čias Krista, ale na ktoré nemáme zabúdať ani dnes. Náš život tiež niekedy pripomína krížovú cestu, v ktorej sa dostávame akoby do rôznych úloh. Raz sme tým, ktorý zaprel Krista, inokedy možno tým, ktorý svojím bozkom spečatil osud priateľa, niekedy trpíme a sme vysmievaní, potupení a akoby zabudnutí Bohom,“ vysvetľuje Peter Gombita s tým, že cesta je pre všetkých príležitosťou. „Smieme v utrpení spoznávať samých seba a svoj vzťah k Bohu a v tomto utrpení dozrieť a zrodiť sa v Kristovi ako nový človek,“ dodal.

Podkladom pre Živú krížovú cestu je Sväté Písmo, autori však čerpali aj z knihy Umučenie Pána Ježiša vo videniach Anny Kataríny Emmerichovej.

„Základnou myšlienkou pre vznik tejto formy Živej krížovej cesty bolo, aby bol človek prítomný ako vo videniach Kataríny Emmerichovej – ide, vníma obraz a volí si postoj k tomu, čo sa tam deje. Nechceme moralizovať, viesť jeho myšlienky, chceme mu len príbeh sprítomniť. Príbeh najväčšej lásky a obety v dejinách ľudstva,“ uviedla režisérka Martina Baňasová.

Za emotívnym vystúpením sa ukrýva množstvo práce. Spolupracovať musia organizátori, zvukári, kulisári, režiséri konkrétnych postáv aj davu, obsluha pohyblivého mikrofónu či kostyméri. Herci sa menia, tvoria ich prevažne ľudia z farnosti Nižná Šebastová, ich priatelia, známi a ktokoľvek, kto má záujem účinkovať. Už tradične účinkujú aj klienti zo zariadenia Oáza – nádej pre nový život, n. o., kde je P. Gombita riaditeľom.

Prešovom budú svojou tŕnistou cestou prechádzať Ježiš, osem vojakov, Veronika, Šimon, dvaja lotri, Barabáš, Mária Magdaléna, Ján, Jozef Arimatejský, plačky a ľud. Posledné vystúpenie bolo rozšírené aj o Petra, Herodesa a jeho dvor a ženu v scéne bičovania.

Kríž, ktorý nesie Ježiš, má cca 12 kg, no ukrižovaný je na kríži väčšom, s hmotnosťou 18 kg.

Dav má za úlohu veľmi spontánne vytvoriť vtedajšiu atmosféru v Jeruzaleme, komunikujú medzi sebou tí, ktorí milujú Ježiša s tými, ktorí útočia proti Ježišovi, a zároveň s vojakmi.

„Našou túžbou je dovoliť všetkým, účinkujúcim aj divákom, na Veľký piatok ‚byť v Jeruzaleme spolu s Ježišom‘, prežívať udalosti, či vnútorne viesť rozhovor s Bohom,“ doplnila druhá režisérka podujatia Magdaléna Zacharová.

Na živej krížovej ceste sa každoročne zúčastňuje 3- až 5-tisíc divákov.


Ďalšie články