Hrozí aj v lesoch Slanských vrchov stretnutie s medveďom?

Medved hnedý Situácia s premnoženým medveďom hnedým je u nás kritická. Foto: Pixabay

PREŠOV – Slanské vrchy sú obľúbené miesto na rodinné túry či prechádzky. Vzhľadom na udalosti posledných dní je však logické uvažovať, či by sa podobná tragédia, aká sa stala bieloruským turistom, mohla odohrať aj v našich okolitých lesoch.

Podľa slov Milana Guľu, vedúceho kancelárie Obvodnej poľovníckej komory v Prešove, sa aj medveď hnedý už v minulosti objavil napríklad v Sabinove.

„Medzi nami poľovníkmi je už dávno známe, že medveď hnedý je súčasťou lesov v okolí Prešova,“ povedal pre Prešovský Štandard Milan Guľa.

Ďalej upozornil, že medvede sa čoskoro začnú prebúdzať hladné, čo môže viesť k ich migrácii za potravou aj do nižších oblastí.

„Problém bude aj ruja. Dominantné samce si budú chcieť udržať pozíciu a mladých samcov vytlačia na okraj teritória. Tie potom obsadzujú lokality, ktoré nikdy nezvykli byť ich domovom,“ vysvetlil Guľa.

Všeobecné odporúčania, či chodiť v tomto čase do lesa, nie sú. Podľa slov Guľu neexistuje ani osvedčený postup, ako sa zachovať pri strete s medveďom. „Ja som sa stretol s medveďom na Liptove. Mne pomohlo hlasné kričanie,“ dodal. 

Šťastie mal podľa jeho slov aj v tom, že nešlo o medvedicu s mláďatami či staršieho samca. „Bol to ešte mladý samec a išlo o to, kto z koho. Našťastie som vyhral,“ doplnil.

Odhady z výskumu na Slovensku aj v Čechách hovoria o vysokom počte medveďov na našom území. „Podľa celosvetovej štatistiky má najväčšiu početnosť na výmeru a počet obyvateľov na celom svete Slovensko,“ dodal Guľa.

Na našu otázku, či by medvede, ktoré sú podľa štatistík premnožené, nemohli byť presídlené do krajín, v ktorých sa nevyskytujú, odpovedá Milan Guľa razantne. „Nikde ich nechcú. Aj pred niekoľkými rokmi bol prípad medveďa Bruna v Nemecku, ktorý zabil 5 – 6 oviec. Hneď ho zabili. V západných krajinách nechcú tieto predátory, ktoré spôsobujú problémy, no my ich tu trpíme,“ dodal. 

Podľa Milana Guľu však treba zdôrazniť, že všetky šelmy, ktoré žijú na Slovensku, nezachránili ochranári, ale boli to práve poľovníci. „Tí niekoľko desiatok rokov dozadu uzatvorili prvý lovecko-ochranný spolok, ktorého cieľom bolo vytvoriť podmienky druhom, ktoré sa vytrácali,” dodal Guľa. 

V tom čase bolo podľa Guľu na Slovensku približne 32 medveďov. „Vtedy sme si my poľovníci povedali, že musíme spraviť niečo preto, aby v našich lesoch ostali. Dnes ho však máme až vo veľkom počte,” dodal.


Ďalšie články