Prešovský poslanec Rudolf Dupkala putuje za mreže. Dostal 5 rokov

78348655_10214302332863298_1136307377105010688_n Rudolf Dupkala Zdroj: Facebook

PREŠOV Poslanec mestského a krajského zastupiteľstva dostal natvrdo 5 rokov. Dnes to potvrdil Najvyšší súd Slovenskej republiky.

Dupkala sa osobne na utorkovom verejnom zasadnutí nezúčastnil. Svoju neúčasť ospravedlnil zdravotným stavom. Súhlasil s konaním v jeho neprítomnosti. Najvyšší súd jeho odvolanie, rovnako ako odvolanie prokurátora proti rozsudku ŠTS z marca 2022 zamietol.

Vykonané dôkazy sú podľa odvolacieho senátu dostatočné na preukázanie viny. „Súd nezistil zásadné chyby, ktoré by mali vplyv na konečné rozhodnutie,“ povedala predsedníčka senátu Dana Wänkeová. Verdikt súdu je právoplatný.

O čo v tejto kauze išlo?

Ešte v júli 2018 Dupkalu vyšetrovatelia NAKA obvinili zo zločinu prijímania úplatku. V júni 2021 podal prokurátor Úradu špecializovanej prokuratúry na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu. Tá sa týkala úplatku vo výške 20-tisíc eur, ktorý mal Dupkala žiadať od podnikateľa Jána Kentoša, spolumajiteľa PWG arény. Výmenou bol prísľub, že na rokovaní mestského zastupiteľstva zahlasuje pri schvaľovaní dotácie 600-tisíc eur na výstavbu tréningovej ľadovej plochy za návrh predložený investorom.

Špecializovaný trestný súd ho za tento skutok ešte v roku 2022 odsúdil na päť rokov odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

Po vynesení rozsudku v marci 2022 Dupkala pre médiá povedal, že pokračuje v práci na očistení svojho mena a na dokázaní svojej neviny. „Od začiatku tvrdím, že som nevinný,“ dodal. 

Súd mal rozlúsknuť jeho osud už niekoľkokrát. „Termín 14. november 2023 bol zrušený z dôvodu čerpania dovolenky člena senátu,” uviedla pre Prešovský Štandard hovorkyňa súdu Alexandra Važanová.

Ako náhradný termín vtedy určili 21. november. „Termín bol zrušený z dôvodu žiadosti o ospravedlnenie obžalovaného pre zdravotné prekážky na jeho strane,” vysvetlila Važanová ešte v novembri 2023. 

Nové pojednávanie následne vytýčili na 16. január 2024, ktoré sa nakoniec tiež zrušilo z dôvodu PN obhajcu.

Ďalší vytýčený termín, kde mal rozhodnúť Najvyšší súd SR o osude Dupkalu bol v utorok 13. februára 2024. „Predmetné zasadnutie bolo zrušené z dôvodu, že obžalovaný je hospitalizovaný v nemocnici a trvá na svojej osobnej účasti na verejnom zasadnutí,” vysvetlila pre Prešovský Štandard hovorkyňa Špecializovaného trestného súdu Alexandra Važanová. 

Daný fakt vtedy potvrdil aj Dupkala. „Od minulého týždňa som hospitalizovaný,” uviedol v SMS pre Prešovský Štandard

Keďže Dupkala bol dnes (5.3.) právoplatne odsúdený a voči rozhodnutiu nie je prípustný žiadny riadny opravný prostriedok, zo zákona mu zaniká mandát poslanca mestského i krajského zastupiteľstva.

V meste by ho mala nahradiť nová poslankyňa Zuzana Ondrejčáková a v Prešovskom samosprávnom kraji by za neho mal nastúpiť nezávislý poslanec Peter Cvengroš. 


Ďalšie články