Audit FC Tatran je už takmer na konci. Kto bude novým majiteľom futbalového klubu?

Zdroj: fb FC TATRAN fb Foto: FB FC Tatran

PREŠOV – Začiatkom roka sa začalo hovoriť o predaji najstaršieho slovenského futbalového klubu Tatran Prešov, čo sa neskôr aj potvrdilo. Predaju však predchádza audit klubu. 

Podľa mesta otázka predaja futbalového klubu Tatran Prešov bola už v minulosti zodpovedaná. Momentálne ide o druhú fázu ozdravného procesu klubu, pričom v prvej sa ho podarilo zastabilizovať.

„V tej druhej hľadáme investora, ktorý do Tatrana prinesie investíciu a určitý plán a víziu postupu do najvyššej súťaže, do ktorej podľa nášho názoru klub nepochybne patrí,“ dodal hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Mesto potvrdilo, že sa uskutočnili rokovania s viacerými záujemcami. Tie najzásadnejšie prídu práve teraz, po vykonaní auditu, ktorý je takmer ukončený.

„Audit nám poslúžil na vyhodnotenie ekonomických parametrov. Napríklad o zadlženosti klubu, o hodnote jeho majetku, hodnote hráčov, ale aj o prípadných rizikách pri predaji a podobne,“ dodal Hudák.

Záujemcov o futbalový klub je viacero. Preto sa podľa radnice nedá hovoriť o tom, že by si už mesto vybralo vhodného kandidáta.

„My iba reagujeme na investorov, ktorí prejavili o kúpu záujem,“ vysvetlil hovorca mesta Prešov. Všetko ďalšie je tak vecou rokovaní a neskôr hlasovania poslancov v mestskom zastupiteľstve, keďže momentálne je mesto stopercentný vlastník klubu.

Mesto však potvrdilo, že prvé rokovania budú v rámci korektného prístupu zrejme s Michałom Świerczewskim, pretože rokovanie s týmto potenciálnym investorom z Poľska tu bolo už aj pred vykonaním auditu.

„Tieto rokovania však práve z dôvodu chýbajúceho auditu nemohli načrtnúť nič konkrétnejšie. Uvidíme, čo nakoniec z rokovaní vzíde,“ informoval Hudák. O konkrétnych podmienkach však mesto ešte mlčí.

„Keďže sme stále len pred dôležitými rokovaniami, nie je korektné o nich hovoriť. Cena a presné podmienky by mali vzísť práve z týchto stretnutí,“ vysvetlil Hudák. Okamžite ako ich bude radnica s určitosťou poznať, verejnosť chce ihneď informovať.

Prezident Tatrana Ľuboš Micheľ v rozhovore, ktorý nedávno poskytol šport.sk,  bol pri otázke o potenciálnych rokovaniach s Poliakmi oveľa konkrétnejší. Vysvetlil, že mesto momentálne komunikuje s prezidentom Rakówa Piotrom Obidzińskim, ktorý je ekonóm a má na starosti finančné veci.

„Práve on má poverenie celú transakciu zrealizovať. Jednou zo zásadných otázok, ktorú sa Poliaci stále kladú, je fungovanie štadióna a akú predstavu má mesto,“ vysvetlil Micheľ.

Najbližších stretnutí by sa mali určite zúčastniť primátor mesta Prešov František Oľha a prezident futbalového klubu Tatran Prešov Ľuboš Micheľ. Ten pre prešport.sk povedal, že verí, že stretnutia sa uskutočnia už v prvej polovici marca.

„Predpokladám, že sa na tom zúčastním aj ja, čo sa týka športovej stránky, a do polovice apríla sa podarí urobiť strategické rozhodnutie, ako ďalej s klubom,“ vysvetlil.

Podľa Micheľa, ak má dôjsť k realizácii vstupu investora do klubu, tak nie je na čo čakať.

„Určite je záujem o to, aby to bolo do konca ročníka a novú sezónu si už pripravoval so svojím nastavením a víziou,“ dodal. 

Záujem o futbalový klub Tatran má podnikateľ Michał Świerczewski, ktorý vo svete futbalu nie je nováčikom. Je majiteľom úradujúceho poľského šampióna Raków Čenstochová, s ktorým sa mu podaril nevídaný kúsok. Z tretej najnižšej súťaže ho dostal na vrchol poľského futbalu.


Ďalšie články