V Tatrách znova po novom. Pripomienkovať môže aj verejnosť

Vysoké Tatry turistika Turistika vo Vysokých Tatrách. Ilustračné foto. Foto: tanap.sk

VYSOKÉ TATRY – Správa Tatranského národného parku pripravuje aktualizáciu návštevného poriadku len niekoľko mesiacov po vstupe vyhlášky do platnosti. Svoje pripomienky k jednému z najdôležitejších dokumentov, ktorý upravuje pravidlá využívania národného parku, môže zasielať aj verejnosť.

Správa TANAP-u tak reaguje na informáciu ministerstva životného prostredia o tom, že návštevný poriadok môže byť v prípade potreby upravovaný. V rámci prerokovania sa Správa TANAP-u bude pripomienkami a návrhmi verejnosti zaoberať a posúdi ich v súlade so záujmami ochrany prírody a krajiny na území Tatranského národného parku.

Po zapracovaní relevantných návrhov a pripomienok Správa TANAP-u odošle návrh na zmenu Návštevného poriadku Tatranského národného parku odboru starostlivosti o životné prostredie Okresného úradu Prešov.

„Správa TANAP-u zaregistrovala doteraz niekoľko oblastí, ku ktorým boli vznesené pripomienky. Medzi najčastejšie spomínané patrí problematika psov vo vysokohorskom prostredí, a vnímame aj pripomienky paraglajdistov,“ uviedol pre Prešovský Štandard Peter Dzurilla zo Správy TANAP-u.

Súčasný pripomienkovací proces má podľa Petra Dzurillu za cieľ zozbierať čo najviac podnetov k už platnému návštevnému poriadku, aby sa mohol spustiť administratívny proces jeho zmeny.

„Aktuálne už evidujeme v rámci našej výzvy doručenie prvých postrehov a návrhov, ktoré musíme vyhodnotiť,“ doplnil Peter Dzurilla. Výzvu na pripomienkovanie návštevného poriadku pritom Správa TANAP-u zverejnila len v závere minulého týždňa.

Aktuálne platný Návštevný poriadok TANAP-u vstúpil do platnosti 15. decembra 2023. Na rozdiel od pôvodného, ktorý stratil platnosť ešte v roku 2002, bol výrazne obmedzený pohyb psov v chránenom území.

Nové pravidlá dostali horolezci či skialpinisti. Oficiálne sa upravili pravidlá pre geocaching, ale napríklad aj pohyb v okolí vysokohorských chát.

Kompletné znenie návštevného poriadku nájdu záujemcovia na internetovej stránke Správy Tatranského národného parku www.tanap.sk. Návrhy a pripomienky môže verejnosť adresovať mailom na adresu [email protected] do 31. marca tohto roku.


Ďalšie články