Čardáš už tancovať nebudem, ale chcem dôstojne žiť, vraví Janka Virágová, ktorá trpí sklerózou multiplex

Foto: FB JV Foto: FB JV

PREŠOV – Janka Virágová z Prešova je krásna mladá žena, zvonku aj zvnútra. Jej sny a život stopla diagnóza skleróza multiplex. Energiu a odhodlanie by jej však mohli závidieť aj zdraví ľudia. Napriek tomu, že je momentálne na vozíku, má veľký sen – chce opäť chodiť.

Janka ochorela v 19-tich rokoch, hneď po strednej škole. Začalo sa to zvracaním, závratmi a neustálym pocitom, že jej nie je dobre. V tom čase nastúpila na vysokú školu, no neskôr ju kvôli chorobe a nasadenej liečbe, ktorú znášala zle, nechala. „Išla som k svojej obvodnej lekárke, ktorá si myslela, že som tehotná. Mne však bolo zle dlhodobo. Nakoniec som šla do nemocnice, kde mi urobili všetky potrebné vyšetrenia a zistili mi ochorenie s názvom skleróza multiplex,” vysvetlila.

Hneď dostala liečbu, po ktorej sa choroba „spomalila“. Keď si na ňu zvykla, začala fungovať ako bežný človek. Pracovala, vydala sa a mala aj psíka, s ktorým denne nachodila cez 10 kilometrov. „Prežila som krásnych 11 rokov s tým, že som žila, ako som chcela žiť,“ dodala. Zlom nastal, až keď vo veku 30 rokov dostala kiahne so zlým priebehom. „Predchádzalo tomu moje rozhodnutie prestať brať lieky. Hrozili mi z ich dlhodobého užívania zdravotné komplikácie. Po kiahňach som začala slabnúť, chudnúť a vedela som, že je zle. Lekárka mi však odmietla pomôcť, keďže som predtým odmietla liečbu. Skončilo sa to tak, že som ostala na vozíku. Je to už 13 rokov,” skonštatovala.

Momentálne Janka dokáže prejsť sama za pomoci chodítka niekoľko metrov. „Keďže už dlho sedím na vozíku, tak mi atrofovali svaly. Preto musím veľa cvičiť, čo aj robím,” vysvetlila. Terapie však stoja peniaze. Poisťovňa jej nič neprepláca. Janka je na invalidnom dôchodku. „Poberám 310 eur,“ dodala. Napriek svojmu stavu niekoľko hodín týždenne pracuje. 

Jej veľkým snom je začať opäť chodiť. Nedávno si našla pomôcku, ktorá by jej v tom mohla pomôcť. „Čardáš už tancovať nebudem, ale chcem dôstojne žiť. Veľmi chcem žiť a nevzdávam sa!“ Momentálne prebieha zbierka na jej vytúžený neurostimulačný oblek, ktorý by jej mal dopomôcť k samostatnosti a k chôdzi. Bola si ho vyskúšať v Košiciach a odvtedy nerozmýšľa nad ničím iným. „Na budúci týždeň idem na druhú skúšku, na čo sa veľmi teším. Ten pocit, že v ňom viem prejsť sama niekoľko metrov, je neskutočný,” nadšene vysvetlila.

Jej sen chodiť je však ďaleko od jej finančných možností. Preto ak môžete, prispejte Janke na zbierku a spoločne jej splňme sen o chodení: https://www.donio.sk/podporme-jankinu-tuzbu-opat-chodit?fbclid=IwAR2OFhBQI6_TlsErmIBevzEPmJ3xrixHFYDj1t26IU2L8f_bsw1y29yCqhg_aem_AbdCrLvHn60fG-Vjek1rc9Lfc8AyEI9tT9HHl_9z6PQgSJ6VIaKSkqgNRWffPsNVA60

Súčasťou Jankiného života sú neustále rehabilitácie. Foto: FB JV
Foto: FB JV
Foto: FB JV

Ďalšie články