Popradské letisko má za sebou najúspešnejšie leto

Poprad letisko 2 Letisko Poprad-Tatry. Foto: FB Letisko Poprad-Tatry

POPRAD – Letisko Poprad-Tatry má za sebou dva najúspešnejšie mesiace vo svojej histórii. Už v júli presiahol počet pohybov lietadiel na letisku 1 500 pohybov. „Medziročne sme počtom pohybov vzrástli o desať percent a počet odbavených cestujúcich vzrástol o 37 percent. Lietadlo pristávalo alebo vzlietalo pri dvanásťhodinovej prevádzke spod Tatier v priemere každých pätnásť minút,“ informovalo na sociálnych sieťach vedenie letiska.

Rekordný júl prekonali na letisku už v auguste. Počet pohybov lietadiel presiahol počas druhého prázdninového mesiaca 1 800 pohybov. „Je to dvakrát viac ako v roku 2019 a o 65 percent viac ako v roku 2022. Lietadlo teda vzlietalo alebo pristávalo pod Tatrami v priemere každých 11 minút. Je to teda najsilnejší mesiac od roku 1970,“ informovalo letisko.

Najväčšiu časť prevádzky na popradskom letisku tvoria lety všeobecného letectva, ako sú súkromné a vyhliadkové lety, výcviky či lety zamerané na záchranu ľudského života. Počty dopĺňali vládne lety, ako aj charterové a pravidelné lety.

Z Popradu momentálne lieta jediná pravidelná linka spoločnosti Wizzair do Londýna na letisko Luton. Od 1. novembra pribudne ďalšia pravidelná linka, taktiež do Londýna, na letisko Stansted. Prevádzkovať ju bude spoločnosť Ryanair s frekvenciou dvakrát týždenne.

V roku 1970 získalo popradské letisko štatút medzinárodného letiska, a to po rozsiahlej modernizácii, ktorej súčasťou bola aj výstavba novej administratívnej budovy a betónovej dráhy. Dovtedy malo popradské letisko len trávnatú vzletovú a pristávaciu dráhu. História letiska siaha do roku 1938. V roku 1943 tam začala lietať prvá pravidelná linka na trase Bratislava – Sliač – Poprad – Prešov.


Ďalšie články