Stropkov a Výborná dostanú peniaze na zmiernenie následkov požiaru

foto-60 Foto: Polícia SR- Prešovský kraj/Foto: FB Norbert Hmilansky

PREŠOV – Nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre podporu rodiny zareagovala v týchto dňoch na výzvu žiadateľov, ktorí potrebujú urýchlenú pomoc. Správna rada aktuálne prerozdelila finančné prostriedky vo výške 9,5-tisíca eur medzi troch žiadateľov.

Jedným z nich je aj mesto Stropkov, ktoré pred časom zápasilo s rozsiahlym požiarom príbytkov v jednej zo svojich častí. Informovala o tom hovorkyňa kraja Daša Jeleňová.

Stropkov, Výborná a Kongregácia sestier Dominikánok v Prešove

Podľa jej slov mestu Stropkov schválili 5-tisíc eur na zmiernenie následkov po nočnom požiari zo 17. apríla, ktorý zničil niekoľko príbytkov v jednej z mestských častí. Nadačné financie pomôžu s prepravou obytných kontajnerov a so zakúpením nafty na kúrenie v stanoch.

Rovnako aj žiadosť z Výbornej v okrese Kežmarok sa týka mimoriadnej situácie – požiaru obydlí obyvateľov časti obce. Krajská nadácia ju podporila finančnou pomocou vo výške 2,5-tisíc eur, ktorú určili na výstavbu murovaných domov.

„Konkrétne ide o podporu piatich nešťastím zasiahnutých rodín. Schválené financie pochádzajú z nadačného fondu na krízové situácie, ako sú požiare či iné živelné pohromy, do ktorého Výborná na základe podpísaného memoranda každoročne prispieva schválenou čiastkou,“ priblížila Jeleňová.

Nadácia PSK pomohla tento rok už tretíkrát

Tretím podporeným žiadateľom je Kongregácia sestier Dominikánok v Prešove, ktorej pridelili finančnú pomoc vo výške viac ako 1 900 eur.

„Ide o sponzorské prostriedky vyčlenené na pomoc ukrajinským odídencom, respektíve v súvislosti s vojnovým konfliktom na Ukrajine. Kongregácia ich použije na nákup oblečenia pre deti a rodičov a v spolupráci s charitou Charkov rozdistribuuje priamo občanom Charkova, ktorí sú v existenciálnej núdzi,“ uviedla Jeleňová.

Nadácia PSK pre podporu rodiny pomohla tento rok už po tretí raz. Vo februári prerozdelila vyše 150-tisíc eur medzi právnické osoby – obce a cirkvi priamo zasiahnuté zemetrasením z októbra 2023.

V marci podporila 90 žiadateľov z 12 okresov, ktorým rozdelila 36-tisíc eur. Za vyše päť rokov svojho fungovania pomohla potrebnou pomocou už 900 žiadateľom, pričom celková finančná pomoc presiahla hranicu 730-tisíc eur.

(tasr, kol)


Ďalšie články