V Grande si uctili legendy. Je medzi nimi aj syn cisára či baronesa z Vlkovej

Stanislav Háber Grandhotel Stanislav Háber odhaľuje pamätnú tabuľu svojho deda Josefa Pollaka. Foto: Rastislav Ovšonka

VYSOKÉ TATRY – V sieni slávy Grandhotela v Starom Smokovci pribudli k viacerým osobnostiam umeleckého a spoločenského života aj prví traja legendárni zamestnanci: nemanželský syn cisára Františka Jozefa, baronesa z Vlkovej i jedna z najvernejších zamestnankýň hotela.

To sú tí, ktorým sa dostala pocta byť zvečnení vedľa takých mien ako Jozef Króner, Ladislav Chudík či manželia Zátopkovci.

Najstarším z nich je Josef Pollak (1900 – 1986), ktorý sa narodil ako nemanželský syn cisára Františka Jozefa a českej prostitútky. Bojoval v prvej i druhej svetovej vojne, v ktorej zažil dokonca mučenie. Po roku 1948 ho prenasledovali aj komunisti, hoci práve do toho roku bol členom tejto strany.

„Legenda, ktorú si vďaka jeho charakteru a službe zapamätali vtedajší hostia nielen z Čiech, Slovenska, ale aj z Maďarska, Ruska, Nemecka či Rakúska,“ odznela počas slávnostného odhalenia pamätnej tabule. Odhalil ju jeho vnuk Stanislav Háber, ktorý príbeh svojho starého otca opísal v knihe Úsmevy z pekla. Na recepcii Grandhotela mohol v rokoch 1962 až 1980 pracovať aj vďaka tomu, že ovládal päť svetových jazykov.

Rovnako v piatich jazykoch sa dohovorila aj Anna Wielandová, ktorá pracovala na recepcii Grandhotela v Starom Smokovci. Vyrastala ako baronesa v kaštieli v dedine Vlková. Z jej rodu pochádzala aj láska spisovateľa Jána Chalupku Barbora von Wieland a tiež poľný maršál Juraj Wieland.

Anna Wielandová pracovala v učtárni a na recepcii aj ako jej vedúca. Vďaka svojim znalostiam a jazykovým schopnostiam bola pre zahraničných hostí symbolom kvality služieb hotela. Bohužiaľ, 94-ročná pani Wielandová sa štvrtkovej (25. 4.) ceremónie nemohla zo zdravotných dôvodov zúčastniť. Vedenie hotela jej však odovzdá plaketu osobne.

Treťou ocenenou je Adriána Koršalová. Tá po maturite na popradskom gymnáziu v roku 1984 nastúpila na recepciu Grandhotela a bez prestávky je tam až dodnes. Vzdelanie si neskôr doplnila na hotelovej škole v Kežmarku a rakúskom Bischofshofene. Z vedúcej recepcie sa neskôr stala prevádzkarkou hotela, momentálne pracuje v administratíve hotela.


Ďalšie články