„Kadibudku“ s výhľadom na Rysoch chce chatár obnoviť

Rysy kadibudka Roland Baffi 2 Zničená „kadibudka“ na Chate pod Rysmi vo Vysokých Tatrách. Foto: FB/Roland Baffi

VYSOKÉ TATRY – Chata pod Rysmi vo Vysokých Tatrách nezostala dlho bez toalety. Povestnú pomaľovanú drevenú latrínu s panoramatickým výhľadom, ktorá pod chatou stála približne 20 rokov, ešte v noci z piatka na sobotu strhol silný vietor. Ten podľa chatára z Chaty pod Rysmi Viktora Beránka dosahoval rýchlosť až okolo 140 km/h.

Ako hovorí Viktor Beránek, v minulosti bol na chate už aj silnejší vietor. Zrejme ešte počas zimy sa uvoľnili oceľové laná, ktorými bola latrína ukotvená, a keď prišiel silný vietor, tak povolili úplne. Latrína najskôr spadla nabok a neskôr sa rozbila a zosunula nižšie. Väčšina dosák, z ktorých bola zhotovená, však zostala neďaleko.

Už dnes je na mieste bývalej latríny doska, na ktorej sa dá sedieť. „Ešte dnes vynesieme nahor novú záchodovú dosku, akurát, že je tam všetko vidieť. Ale ľudia majú 360-stupňový výhľad. Ide však o provizórne riešenie pre tých, ktorí sú momentálne na chate,“ povedal pre Prešovský Štandard chatár Viktor Beránek.

Už v utorok sa začne na mieste starej „kadibudky“, ako ju familiárne všetci nazývajú, výstavba provizórnej latríny. „Práve idem od jedného chlapíka zo Starej Lesnej. Zajtra vynesieme hranoly a ďalšie drevo potrebné na výstavbu. Provizórne ju zakryjeme plachtou,“ uviedol Viktor Beránek. Toto provizórne riešenie by malo vydržať do začiatku sezónnej uzávery turistických chodníkov vo Vysokých Tatrách, ktorá bude aktuálna od 1. novembra.

Do začiatku letnej sezóny má Viktor Beránek v pláne postaviť pod chatou novú latrínu. Tá bude dvojmiestna, aby sa pred ňou netvorili také rady, ako to bolo doteraz. „Nie je mi ani tak ľúto za kadibudkou, ako za tými kresbami, ktorými bola pomaľovaná zvonku i zvnútra,“ dodal chatár. Kresby boli výtvorom viacerých návštevníkov chaty.

Aj novopostavenú latrínu by mali neskôr zdobiť „umelecké výtvory“ podobné tým, aké boli na pôvodnej. Nebude v nej tiež chýbať okno (prípadne dve, keďže bude dvojmiestna) s výhľadom do doliny. Práve to okrem malieb robilo pôvodnú latrínu jedinečnou.

Viktor Beránek myslel aj na tých, ktorí s nostalgiou spomínajú na starú latrínu. „Plánujem zriadiť účet v banke s názvom Kadibudka. Každý, kto prispeje na výstavbu novej, dostane kus pôvodnej pomaľovanej dosky zo starej kadibudky,“ uviedol chatár.

Viktor Beránek sa nebráni ani modernému a ekologickému riešeniu záchodov, po čom volajú ochranári. Kým však dôjde k dohode na spôsobe riešenia, bude nevyhnutné dočasné riešenie v podobe drevenej latríny, aká bola na Chate pod Rysmi doteraz. Stovky turistov, ktorí chatu denne navštívia počas letnej sezóny, budú potrebovať aj takú obyčajnú vec, ako je záchod.

Chata pod Rysmi (2 250 m n. m.) je najvyššie položená vysokohorská chata u nás. Drevená latrína pre návštevníkov stojí zopár metrov pod ňou. Chata je otvorená len počas letnej sezóny od 15. júna do 31. októbra. Pôvodnú chatu otvorili 15. júla 1933. Súčasnú podobu získala po rozsiahlej prestavbe v roku 2013.


Ďalšie články