Nemocnica v Poprade zatvorila dve ambulancie. Dôvodom majú byť vysoké straty

Popradská nemocnica Nemocnica Poprad. Foto: Rastislav Ovšonka

POPRAD – Nemocnica Poprad ukončila v pondelok (15. 4.) poskytovanie zdravotnej starostlivosti v dvoch ambulanciách všeobecného lekára pre dospelých. Dôvodom majú byť vysoké straty, ktoré tieto ambulancie vykazujú.

„Uvedené dve ambulancie vykázali v roku 2023 stratu vo výške viac ako 74-tisíc eur. Predpokladaná strata za rok 2024 je odhadovaná na takmer 100-tisíc eur,“ uviedla pre Prešovský Štandard hovorkyňa popradskej nemocnice Sylvia Galajda.

Ukončením prevádzky ambulancie a ukončením pracovného pomeru s jedným lekárom ešte v skúšobnej dobe, nemocnica podľa hovorkyne ušetrila náborový príspevok vo výške 15-tisíc eur, ktorý schválilo predchádzajúce vedenie nemocnice. Práve rozhodnutím o ukončení pracovného pomeru v skúšobnej dobe nemocnica nemusela z vlastných zdrojov vyplatiť lekárovi náborový príspevok.

K 31. marcu bolo spolu v obidvoch ambulanciách všeobecného lekára pre dospelých, ktoré prevádzkovala nemocnica, evidovaných približne 800 pacientov. Priemerné stavy kapitovaných pacientov na jednu ambulanciu všeobecného lekára pre dospelých na Slovensku pritom prevyšujú počet 2 000 pacientov.

„Aj vzhľadom na to, že počas dvoch rokov prevádzkovania uvedených ambulancií nedošlo k požadovanému nárastu počtu pacientov, naopak v poslednom období dochádzalo k ich výraznému úbytku, nemocnica bola nútená prijať toto nepopulárne opatrenie aj s cieľom sústrediť všetku energiu a prostriedky na fungovanie špecializovaných ambulancií a oddelení,“ doplnila hovorkyňa nemocnice.

Na základe ekonomickej neudržateľnosti chodu týchto dvoch ambulancií a s ohľadom na dostupnosť širokej siete poskytovateľov služieb ambulancie všeobecného lekára pre dospelých v meste Poprad, Nemocnica Poprad nakoniec rozhodla o ich zrušení.

Pacienti sa podľa nemocnice nemusia báť, že by sa ich zdravotná dokumentácia niekde stratila. Novozazmluvnení všeobecní lekári na základe dohody s pacientom požiadajú o zaslanie zdravotnej dokumentácie na adresu novej ambulancie. Po dvoch mesiacoch, teda od 15. júna, prevezme nevyžiadanú zdravotnú dokumentáciu odbor zdravotníctva Prešovského samosprávneho kraja.

V prípade akútnej a náhlej zmeny zdravotného stavu, môžu pacienti využiť služby pohotovosti pre dospelých a urgentného príjmu popradskej nemocnice.

Nemocnica Poprad na svojej internetovej stránke už zverejnila aj kompletný zoznam všeobecných lekárov pre dospelých v okrese Poprad. Sú medzi nimi aj tri novovzniknuté ambulancie v samotnom meste Poprad. Túto informáciu nájdu pacienti nielen na internetovej stránke nemocnice, ale aj na dverách zatvorených ambulancií v popradskej nemocnici.


Ďalšie články