Tatranské hotely zhodnotili sezónu. Majú spoločného nepriateľa – počasie

bachledka Grand Hotel Bachledka Strachan v Ždiari. Foto: Adriana Dolinská

TATRY – Sú tatranskí hotelieri s aktuálnou zimnou sezónou spokojní? Niektorí ubytovatelia ohlásili aj napriek nestálemu počasiu a nedostatku prírodného snehu veľký nárast záujmu turistov. Manažéri hotelov už začínajú pomaly bilancovať návštevnícku a ekonomickú úspešnosť.

Lyžiarske strediská na Slovensku zvykli ukončovať zimnú sezónu až po Veľkej noci. Tento rok je výnimkou. Počasie nepraje ani tým najvyššie položeným zjazdovkám, na mnohých z nich sa už snehová pokrývka úplne roztopila, daný fakt ovplyvňuje aj naplnenosť ubytovacích kapacít.

Jubilujúci ročník Strachan cupu museli zrušiť

Helena Grichová, manažérka recepcie a Dávid Groman, manažér hotela Grand Hotel Bachledka Strachan v Ždiari sú s vyťaženosťou hotela spokojní. „V rámci postcovidovej doby je to lepšie, ľudia si už nerobia rezervácie v poslednej chvíli, prihlasujú sa skôr a my s nimi môžeme dopredu rátať,“ informovala Prešovský Štandard Grichová.

„Najčastejšie k nám chodia Slováci, po útlme poľských rezervácií konečne prichádzajú Poliaci, pribudli Maďari,“ dopĺňa ju Groman. Hotel pritom nestavia výlučne na lyžiarskych aktivitách, ubytovaným poskytuje aj program bohatý na folklór. Cieľom je, aby hosť z pobytu odišiel nielen oddýchnutý, ale aby si odniesol aj zážitok a myšlienku, že sa chce vrátiť znovu.

V ponuke sú Goralské večery, country podujatia, servírované večere, grilovačky. Program je koncipovaný tak, aby hosť zachytil vždy nejaký tematický večer, nech príde kedykoľvek uprostred týždňa alebo cez víkend.

Helena Grichová, manažérka recepcie a Dávid Groman, manažér hotela Grand Hotel Bachledka Strachan v Ždiari. Foto: Adriana Dolinská

Manažéri uvádzajú jediný problém: „Nie sme zvyknutí na to, že vo februári prší a nemáme sneh, jeho nedostatok nám všetko pokazil. Naším najväčším nepriateľom bolo počasie, ktoré zapríčinilo ubúdanie snehu. Na takúto situáciu sa nepamätáme, aby nebolo možné nasnežiť ani len technickým snehom.“

Každú sezónu zakončujú mimoriadne obľúbenými pretekmi Strachan cup, ktoré bývajú bohaté na program, zábavu a tombolu. Vyhráva ich každý. V súčasnosti majú bohatú medzinárodnú účasť. Tento rok sa mal organizovať jubilejný 15. ročník. Žiaľ, práve kvôli snehu ho museli zrušiť.

Zimná dovolenka spojená s lyžovaním začína byť finančne náročná

Riaditeľ hotela Panorama na Štrbskom Plese Miroslav Sczyrzicki vníma sezónu ako neuspokojivú, čo sa týka počasia, ktoré malo veľký vplyv na náladu klientov rezervovať si zimnú dovolenku s cieľom lyžovania.

„Celkovo sa stáva zimná dovolenka spojená s lyžovaním finančne náročnou a cenám nepomohla ani vysoká inflácia za posledné dva roky. Kapitálovo, čo sa týka tržieb, bola sezóna lepšia ako pred covidom, ale odvtedy sa samozrejme zmenili finančné podmienky pri väčšine nákladov, či už mzdových, alebo pri nákupe potravín, najvýznamnejšie sa to prejavilo hlavne pri energiách,“ hodnotí Sczyrzicki.

Z národnostného pohľadu bola ich klientela zastúpená Slovákmi, v menšej miere Čechmi. Hotel vyhľadávajú rodiny s deťmi, ale má veľa hostí aj medzi pármi a v menšej miere ho zapĺňajú účastníci školení do 130 osôb.

Z dlhodobého hľadiska chýba zahraničná klientela, a preto sa chce hotel vo svojej marketingovej stratégii zamerať aj na túto klientelu.

Na otázku Prešovského Štandardu, čo vníma ako najvypuklejší problém predošlého obdobia, riaditeľ Sczyrzicki odpovedá: „Jednoznačne počasie so skorým nástup jarného počasia koncom mesiaca január, ktoré svojím upršaným charakterom pokračovalo cez celý február až do polovice marca.

Potešujúci je záujem zahraničných hostí

Manažér komunikácie a PR Marián Galajda z Tatry mountain resorts, a. s. hodnotí sezónu ako veľmi dobrú, výsledkami dorovnávajúcu najlepšie roky predcovidového obdobia.

„V zime prišlo do našich horských stredísk vo Vysokých Tatrách o približne päť percent viac návštevníkov ako pred rokom. Klientelu tvorili tradične predovšetkým domáci, potešujúci je stúpajúci záujem zahraničných hostí – hovoríme predovšetkým o susedných krajinách ako Česko, Poľsko a najmä Maďarsko,“ hodnotí Galajda.

Práve hostia od našich južných susedov sú vďaka dobrej dostupnosti (po diaľnici je turista z Budapešti za štyri hodiny vo Vysokých Tatrách) stále častejšími hosťami. Medzi ďalšími národnosťami sú turisti a lyžiari z pobaltských krajín a takisto aj z Rumunska, Anglicka atď. 

Lyžiarsku sezónu odštartovali na Štrbskom Plese, v Tatranskej Lomnici a v Smokovci podľa plánu začiatkom, resp. v polovici decembra a aj napriek výkyvom počasia lyžujú prakticky dodnes.

„Na Štrbskom Plese lyžujeme na všetkých zjazdovkách, v Tatranskej Lomnici na zjazdovkách od Lomnického sedla po medzistanicu Štart, zjazdovku Jakubkova lúka sme uzavreli v polovici marca,“ informuje Galajda.

S lyžovačkou chcú pokračovať aj v apríli, všetko bude závisieť od poveternostných podmienok. Aktuálne majú v Lomnickom sedle približne 1,2 m a na Štrbskom Plese v priemere pol metra snehu.


Ďalšie články