Prešovské hokejistky získali majstrovský titul. Tréner prezradil, čo stojí za obrovským úspechom tímu

ŽHK Šarišanka Prešov. Zdroj: R. Marton Ženský hokejový klub Šarišanka Prešov Zdroj: R. Marton

PREŠOV – Po 30 rokoch od vzniku hokejového ženského klubu v Prešove sa tímu podarilo získať prvý majstrovský titul. Zo 16 zápasov počas sezóny vyhral ženský hokejový klub Šarišanka Prešov 16-krát.

Podľa slov trénera Róberta Martona stojí za úspechom tímu to, že si pred sezónou nedali žiadny cieľ. „Chceli sme len hrať moderný, atraktívny hokej s tým, aby sa dievčatá na ľade bavili a aby mali úsmev na tvári a išli bez tlaku do každého zápasu,” dodal.

Súperov sa neobávali, aj keď medzi favoritov patrili Poprad a Slovan Bratislava, ktorý však vypadol hneď v prvom kole po zápase so Spišskou Novou Vsou. „Ostal teda Poprad, ktorý bol zdatným súperom. Majú skúsené hráčky v tíme, mali hráčky z Poľska, a aj slovenské mládežnícke reprezentantky,” vysvetlil.

Tím ŽHK Šarišanka Prešov bol poskladaný z dievčat a žien z Prešova a rôznych miest. „V tíme pôsobili aj hráčky mimo Prešova, tri legionárky z Ruska či Nemka so slovenskými koreňmi,” prezradil Marton. 

Tréningy prebiehali trikrát do týždňa. Hráčky, ktoré neboli priamo z Prešova, ale z blízkeho okolia, na večerné tréningy dochádzali. „Tie, ktoré boli z väčšej diaľky, trénovali v chlapčenských kluboch v ich meste, prípadne hrali aj za chlapcov. V sobotu hrávali za chlapcov a v nedeľu za ženy,” dodal tréner.

Taktika trénerovi Martonovi vyšla. Do Prešova tak putuje prvýkrát zlatý pohár. Na konte však má prešovský ženský hokejový klub niekoľko úspechov. „Za posledných desať rokov sme mali štyrikrát striebro, trikrát bronz a prvýkrát historické zlato,” vysvetlil Marton.

Oslavy plné emócií sa začali už na ľade. „Otváralo sa šampanské, samozrejme aj detské, pre mladšie členky tímu,” skonštatoval tréner, podľa ktorého si víťazstvo hráčky užili. Oslavy pokračovali aj v šatni, či v autobuse a aj na štadióne v Prešove. „Išli sme trochu oslavovať aj do mesta,” dodal. 

Momentálne ešte Slovenská ženská hokejová liga prebieha, no pre ŽHK Šarišanky Prešov sa už víťazstvom skončila. Nie však pre všetky hráčky. „Niektoré dievčatá sú nominované do reprezentácie,” vysvetlil tréner víťazného tímu. 

Väčšinu tímu však čaká v najbližších mesiacoch oddych. Už v máji sa ale začne letná príprava, ktorá trvá šesť až sedem týždňov. „Uvidíme na začiatku letnej prípravy, ktoré hráčky ostanú v tíme a ktoré pôjdu za lepšími podmienkami. Verím, že sa nám opäť podarí poskladať ten najlepší tím,” ukončil Marton.

Tréner ŽHK Šarišanky Prešov Robo Marton Zdroj: R. Marton
Obrovská radosť ŽHK Šarišanka Prešov Zdroj: R. Marton
ŽHK Šarišanka Prešov Zdroj: R. Marton

Ďalšie články