Nový most v Prešove: Prosím verejnosť, aby to zvládla, odkazuje predseda PSK Milan Majerský

Prešov čaká rekonštrukcia mostu pri Lesíku delostrelcov. Zdroj: redakcia Vizualizácia nového mosta pri Lesíku delostrelcov. Zdroj: PSK

PREŠOV – Prešovský samosprávny kraj (PSK) začal s rekonštrukciou mosta na ulici Lesík delostrelcov v Prešove. Tá potrvá do konca októbra.

Za osem mesiacov vyrastie nad železničnou traťou pri Lesíku delostrelcov nový oceľový most. Stavbu realizuje Prešovský samosprávny kraj, ktorý sa tam chystá preinvestovať 4 milióny eur.

„Príde dlhých 240 dní, ktoré budú pre Prešov dosť traumatizujúce. Doprava v týchto úsekoch, či z jednej alebo z druhej strany, bude naozaj komplikovaná, prosím preto verejnosť už v týchto chvíľach, aby to zvládla,” povedal predseda Prešovského samosprávneho kraja Milan Majerský.

Podľa jeho slov ide o jednu z najväčších investičných akcií, ktorá sa týka cestného a mostného prepojenia. Predseda PSK zároveň verí, že práce pôjdu podľa harmonogramu a na konci októbra to Prešovčania ocenia.

„Je to bytostne dôležitá  investícia nie len pre Prešov, ale aj Prešovský samosprávny kraj,” dodal Majerský.

Rekonštrukciu ocenil aj primátor mesta Prešov František Oľha. Okrem PSK poďakoval aj poslancom mestského zastupiteľstva v meste Prešov za schválenie finančnej rezervy na spoluúčasť mesta.

„Lebo aj mesto Prešov si výstavbou nového mosta zlepší situáciu, a hlavne budú odstránené nebezpečné lávky, ktorých majiteľom je mesto. Dlhodobo spôsobujú najmä chodcom a cyklistom problémy,“ vysvetlil.

Lávky sú od apríla 2021 na oboch stranách mosta uzavreté. Podľa Oľhu dokonca hrozilo ich zrútenie, čo by malo za následok aj skomplikovanie železničnej dopravy.

„Sú v stupni 7, čiže mesto má náklady s ich elektronickým monitorovaním. Máme na to senzory,“ vysvetlil. Mesto tak prispeje na opravu sumou 120-tisíc eur.

Pôvodný 56-ročný most nahradí oceľovo-betónový most s oblúkom. „Naši hlavní prehliadkari mostov určili, že pôvodný most je v stupni 6-, teda vo veľmi zlom stave,“ doplnil riaditeľ Marcel Horvát zo Správy a údržby ciest PSK.

Podľa neho preto nemalo zmysel dávať peniaze do opráv, ktoré by predĺžili životnosť mostu možno o 20 alebo 30 rokov. „Nový nám bude slúžiť aj 100 rokov,“ dodal Horvát.

„Dňa 29. októbra 2024 budú chcieť tento most posunúť do predčasného užívania,” vysvetlil Horvát. Ak sa vykoná záťažová skúška, Správa a údržba ciest PSK podá žiadosť okresnému úradu v sídle kraja, aby vydal povolenie na predčasné užívanie. Samotná kolaudácia bude pokračovať podľa podmienok, ktoré si stanoví stavebný úrad.

Spracovateľom dokumentácie tohto projektu bola spoločnosť Dopravoprojekt, a. s.

„Pripravovali sme to dva roky. Bude to oblúková oceľová konštrukcia so spriahnutou železobetónovou mostovkou,“ vysvetlil Dušan Skuban, Dopravoprojekt, divízia Prešov.

Skuban ďalej informoval, že po krajoch mosta pôjde o integrovaný dopravný pruh spoločný pre cyklistov a chodcov v smere centrum mesta a Sekčov a Škultétyho bude mimoúrovňové kríženie cyklochodníka popod mostný objekt. „Pôjde v podstate o nový most nad železničnou traťou,” dodal.

„Prvou etapou, ktorá bude prebiehať v druhej polovici marca a celý apríl, je preložka inžinierskych sietí. Najdôležitejšia – a pre nás najťažšia – časť je tá druhá, a to je samotná demolácia jestvujúceho mostného objektu. Sme nad železničnou traťou, už máme vybavenú a povolenú výluku na 22 dní so Železnicami Slovenskej republiky. Tretia etapa bude zakladanie novej spodnej stavby mostného objektu a štvrtá je samotná montáž novej oceľovej konštrukcie, ktorá je oblúková, podobná typu mosta Apollo v Bratislave. Je to 31 metrov dlhá a 23 metrov široká konštrukcia,“ priblížil riaditeľ oblasti východ Metrostav DS, a. s., Ladislav Bačenko.

S rekonštrukciou mosta súvisia i viaceré dopravné obmedzenia. Mesto o nich informuje na svojej webstránke www.presov.sk.

„Vzhľadom na to, že cez tento dopravný uzol prejde denne približne 22 000 vozidiel, nebolo možné, aby tento počet vozidiel bol vedený po najbližšej možnej trase, alebo najbližšej paralelnej Masarykovej ulici. Takže z tohto dôvodu sa muselo pristúpiť k tomu, aby sa tá doprava rozptýlila a tie obchádzkové trasy sú rôzne, pre rôzne smery,“ dodal.

Prešov čaká rekonštrukcia mosta pri Lesíku delostrelcov. Zdroj: Redakcia
Prešov čaká rekonštrukcia mosta pri Lesíku delostrelcov, ale aj lávok pri moste. Zdroj: Redakcia
Prešov čaká rekonštrukcia mosta pri Lesíku delostrelcov. Zdroj: Redakcia
Vizualizácia nového mosta pri Lesíku delostrelcov. Zdroj: PSK
Vizualizácia nového mosta pri Lesíku delostrelcov. Zdroj: PSK
Predseda PSK Milan Majerský Foto: Redakcia
Primátor mesta Prešov František Oľha Foto: Redakcia

Ďalšie články