V popradskej nemocnici začali s rekonštrukciou. Stáť bude desiatky miliónov eur

Nemocnica Poprad V nemocnici začali s rekonštrukciou geriatrického pavilónu. Foto: Rastislav Ovšonka

POPRAD – V popradskej nemocnici sa v piatok začala najväčšia rekonštrukcia v jej histórii. Za viac ako 42,2 milióna eur z Plánu obnovy prejde komplexnou rekonštrukciou všetkých desať poschodí lôžkovej časti nemocnice a osem poschodí komplementu.

„Pred nami je ťažké obdobie. Je to dlhoočakávaná historická chvíľa, keďže ide o investične najrozšírenejšiu rekonštrukciu nemocnice,“ uviedol dnes počas oficiálneho začiatku prác generálny riaditeľ Nemocnice Poprad Stanislav Kandrik. Dnes sa začali búracie práce na prvých troch poschodiach lôžkovej časti nemocnice a jedného poschodia komplementu.

Celá rekonštrukcia sa bude robiť za plnej prevádzky všetkých oddelení. Riaditeľ očakáva najväčšie problémy pri triáži a presune pacientov, keďže viaceré oddelenia sa musia zmestiť do menších priestorov a sú rozdelené na poschodiach, ktoré zostali v prevádzke.

Po rekonštrukcii, ktorá bude trvať do júna 2026, by sa popradská nemocnica mala stať modernou inštitúciou s vybavením zodpovedajúcom 21. storočiu. Po obnove bude na každom poschodí nemocnice 25 až 30 lôžok v jedno- a dvojlôžkových izbách.

Dnes sú v izbách bežne traja či štyria pacienti. Každá izba bude mať po novom samostatné hygienické jadro. Dnes sú na oddeleniach len spoločné toalety a sprchy. Na každom oddelení budú aj nadštandardné izby. Rekonštrukcia zasiahne kotolňu, rozvody inžinierskych sietí, ale i opláštenie budovy.

V komplemente, ktorý spája lôžkovú a poliklinickú časť nemocnice, vzniknú zákrokové a denné miestnosti pre personál. V súčasnosti sa väčšina priestorov komplemetnu nevyužíva. Výnimkou bude siedme poschodie, kde budú umiestnené plávajúce lôžka metabolickej a koronárnej Jednotky intenzívnej starostlivosti.

Celá rekonštrukcia je rozdelená do dvoch etáp. Tá prvá sa začala dnes a potrvá do mája 2025. Plynule bude pokračovať druhou etapou, ktorá sa skončí v júni 2026. „Najviac som sa bál sťahovania, pretože priestory nevieme nafúknuť a prvé štyri poschodia sú presťahované na vyššie poschodia,“ doplnil riaditeľ.

Podľa riaditeľky technicko-prevádzkového úseku Nemocnice Poprad Alžbety Pitorákovej žiadne oddelenie počas prestavby nezanikne, ani sa nezlúči s iným oddelením. „Snažili sme sa pomestiť sa tak, že každé oddelenie má len o minimum lôžok menej,“ uviedla Alžbeta Pitoráková.

Pacienti v nemocnici budú musieť rátať nielen s presunom oddelení, ale aj so zvýšenou prašnosťou a najmä hlukom, ktorý bude nevyhnutný počas stavebných prác. S dodávateľom prác sa dohodli aj na časovom obmedzení, hlavne búracích prác, ktoré sú spojené nielen s hlukom, ale aj s vibráciami. Tie môžu predstavovať problém hlavne pri jemných operačných zákrokoch.

Po dokončení rekonštrukcie sa upraví aj rozdelenie oddelení na jednotlivých poschodiach. „Snažili sme sa urobiť to tak, aby operačné programy boli v blízkosti centrálnych operačných sál, aby sa zjednodušila logistika pacienta. Zároveň aby to bolo jednoduchšie aj pre lekárov. Všetko to bolo po konzultácii so zdravotníkmi. Jednoducho, projektovali spolu s nami,“ dodala Alžbeta Pitoráková.


Ďalšie články