Prešovčanom opäť strpčujú život premnožené potkany. Ako bude mesto riešiť situáciu?

brett-jordan-V-QbDB5zyMY-unsplash (2) Potkany prenášajú množstvo nebezpečných chorôb. Foto: Unsplash.

PREŠOV Poobednú prechádzku, vynášanie koša, či len tak cestu do obchodu vedia obyvateľom Prešova znepríjemniť pobiehajúce potkany. Mesto preto chystá deratizáciu.

So svojou nedávnou skúsenosťou sa podelila pani Andrea zo Sekčova. Tvrdí, že okolo škôlky na Magurskej ulici sú v okolí bytoviek veľké diery a popri bytovkách sa naháňali potkany. Tie videla aj pri škole na Sibírskej ulici.

„Je to normálne? Podľa mňa nie. Pýtam sa, za čo platíme také peniaze mestu?” kladie si otázky Andrea.

S podobným zážitkom sa podelil aj Jaro. „Prechádzal som sa s dcérou po Sekčove a z dier pri Opáli na nás vybehlo asi 10 potkanov, ktoré po cyklistickom chodníku prebiehali do kríkov, kde majú hniezda,” vysvetlil. 

Podobných historiek by bolo veľa. Opýtaní ľudia tvrdili, že sa boja vynášať odpadky, ale stretli sa aj s tým, že potkany poškodili ich autá. O situácii vie aj mesto.

„V minulom roku a začiatkom roka 2024 bol zaznamenaný zvýšený výskyt potkanov, pribudlo množstvo podnetov na deratizáciu verejných priestranstiev, ako aj stojísk kontajnerov a ich okolia,” vysvetlil hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

Podľa Rolanda Vavríka, majiteľa firmy Insekta, ktorá sa zaoberá deratizáciou, je zlý signál to, že potkany vidieť pobehovať počas dňa.

„Ony sú nočné tvory, ak ich vidíme inokedy, znamená to, že sú premnožené,” dodal. Podľa jeho slov, ak sú hladné, vedia na ľudí i zaútočiť. „Jedinou účinnou vecou je deratizácia, na ktorú musí byť vyčlenený dostatok peňazí,” vysvetlil. 

Problém u potkanov nie je len ten, že vzbudzujú strach, ale aj to, že sú to šíritelia chorôb. V minulosti boli najmä prenášačmi moru. K ďalším chorobám patria listerióza, besnota, ale aj zápal mozgových blán a pod.

Mesto Prešov chystá deratizáciu v štyroch fázach, pričom v januári 2024 už vykonali aj jednu mimoriadnu. „Vykonanie 1. fázy deratizácie verejných priestranstiev je plánované do konca marca 2024,” dodal Hudák. Druhá fáza by sa mala uskutočniť v termíne od 1. 4. do 30. 6. 2024. Tretia je naplánovaná na letné mesiace od 1. 7. do 30. 9. 2024 a štvrtá by sa mala uskutočniť od 1. 10. do 31. 12. 2024.

Deratizáciu v meste vykoná dodávateľská spoločnosť DLC, s. r. o. „Vysúťažená firma bude postupovať v rámci harmonogramu činností v jednotlivých mestských častiach. Postupne tak bude deratizácia vykonaná na celom území mesta,” vysvetlil hovorca.

Práce spojené s deratizáciou verejných priestranstiev v štyroch fázach, zasypávanie dier po potkanoch a deratizácia stojísk kontajnerov budú stáť mesto 11 191,50 € s DPH. „Zároveň firma zabezpečí aj monitoring verejného priestranstva v dohodnutom rozsahu,” dodal Hudák.

Ľubomír Červeňák, konateľ firmy DLC, s. r. o., pre Prešovský Štandard povedal, že o zlej situácii s premnoženými potkanmi vedia, a preto s mestom rokujú o skoršom termíne deratizácie. „Navrhujeme, aby sa s ňou začalo už okolo 11. 3. 2024,” dodal.

Túto prácu pre mesto Prešov robia vyše 10 rokov, preto o problémových lokalitách vedia. „Treba povedať, že podľa zákona je mesto povinné urobiť deratizáciu dvakrát ročne. Prešov, aj na základe našich odporučení, ju bude robiť tento rok štyrikrát,” zhodnotil Červeňák.

Ak občania uvidia potkany, mali by to nahlásiť mestu. „Mesto o tom musí mať informáciu a ak je to potrebné v danej lokalite, urobíme deratizáciu ešte raz,” dodal.

Samotná deratizácia prebieha pomocou návnad, ktoré sa dávajú priamo do dier. „Chceme tak eliminovať riziko, že sa ich dotknú domáci miláčikovia,” vysvetlil konateľ firmy. Deratizácia mesta trvá 8 dní.

Aj takéto potkanie diery nájdete na Sekčove. Foto: Redakcia
Kríky, v ktorých sa nachádzajú hniezda potkanov. Foto: Redakcia
Video: Redakcia

Ďalšie články