Premiéra Édith Piaf v Spišskom divadle už vo vynovených priestoroch

428125763_880031877466292_3493529536134988336_n Spišské divadlo uvedie premiéru Édith Piaf. Foto: FB Spišské divadlo

SPIŠSKÁ NOVÁ VES – Spišské divadlo ponúkne v piatok 16. februára premiéru hudobného predstavenia venovaného Édith Piaf. Pôjde o kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky.

Ako ďalej informovala hovorkyňa divadla Veronika Fitzeková, diváci budú môcť po dvoch rokoch nazrieť aj do zákutí divadla a zrenovovaných podzemných priestorov Štúdia SD. Tie bude divadlo využívať na experimentálne divadelné projekty.

Spišské divadlo, ktoré je kultúrnou organizáciou v zriaďovateľskej pôsobnosti Košického samosprávneho kraja, priblíži v predstavení ikonu hudobnej scény 20. storočia.

„Édith Piaf prežila život plný ohromujúcich vrcholov a hlbokých pádov. Za jej nezabudnuteľnou hudbou sa skrýva dojímavý príbeh plný utrpenia, bolesti, ale aj lásky. Režisér Viktor Kollár vytvoril kabaret, v ktorom sa prelínajú najsvetlejšie chvíle najznámejšej šansoniérky s pádmi na úplné dno,“ uviedla Veronika Fitzeková. Hudobné a divadelné dielo tiež zachytáva ľudí, ktorí ju v živote formovali. Podzemie divadla sa tak zmení na kabaret. Diváci sa stanú súčasťou scény ako jeho hostia.

Samotné experimentálne štúdio sa podarilo zrekonštruovať vďaka dvom projektom. Na projekt Divadlo 21 v rámci výzvy Tradície inšpirujú inovácie 2021 získalo Spišské divadlo viac ako 61-tisíc eur, celkové náklady dosiahli 120-tisíc eur. V roku 2023 plynule pokračovalo projektom Modernizácia divadelnej techniky v rámci Integrovaného regionálneho operačného programu v hodnote takmer 235-tisíc eur. Štúdiou tak prešlo komplexnou obnovou priestoru a techniky.

Kabaret s piesňami legendárnej francúzskej šansoniérky, ktorý zavedie návštevníkov do útrob zranenej ženskej duše túžiacej po láske. Foto: FB Spišské divadlo

„Suterénny priestor bol odvlhčený pomocou hydroizolácie, pribudli nová elektroinštalácia a vzduchotechnika. Divadlo kúpilo technické zariadenie potrebné na vybudovanie unikátneho multifunkčného priestoru. V štúdiu boli inštalované svetelná technika, riadenie osvetlenia, závesný konštrukčný systém a bol tam, tak ako v celom divadle, vybudovaný nový inšpicientský systém,“ priblížila hovorkyňa.

Aktuálna 33. divadelná sezóna v Spišskom divadle sa venuje téme lásky. V decembri úspešne uviedlo celoslovenskú premiéru zdramatizovaného románu Šeptuchy. V najbližšom období pripravuje divadlo ešte dve komédie. Už o týždeň to budú Okuliare Eltona Johna a v máji Sprievodca sexuálnou výchovou pre nové tisícročie. Sezónu divadlo uzatvorí v júni druhým ročníkom udeľovania ocenení Zlatá labuť.

(sita)


Ďalšie články