Odborníci na reality o predaji vily exžupana Chudíka. Humenné neláka solventných kupcov

Chudík vila Peter Chudík priznal, že záujemcovia sa hlásia. Mnohí z nich však riešia cenu. Fotokoláž: wik/ RK Archív Diamond

KOŠICE/HUMENNÉ – Klesnú alebo stúpnu (ceny)? Aj túto otázku riešia mnohí, ktorí plánujú v tomto roku predať nehnuteľnosť vo svojom vlastníctve, alebo kúpiť novú.

Touto témou žije aktuálne aj bývalý prešovský župan, dnes prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Chudík (62), ktorého bývalá partnerka Dominika F. (38) predáva dom na Jasenovskej ulici v okrajovej časti Humenného.

Priestor domu je naozaj veľkorysý. Zaujímavým detailom je koža zebry na podlahe. Archív Diamond Reality

Mnohí „laickí odborníci na reality“ túto transakciu pomerne intenzívne pretriasajú na sociálnych sieťach. Riešia najmä, či sa podarí predať nehnuteľnosť a za koľko.

Dom, do ktorého sa nový majiteľ môže okamžite nasťahovať, síce nevyzerá najhoršie, keďže prešiel rozsiahlou a nákladnou rekonštrukciou v roku 2019, ale predajná cena, o ktorej sa špekuluje, je pre bežných Slovákov poriadne mastná. Šplhá sa do výšky mnohých stoviek tisícov eur, a to aj napriek tomu, že nehnuteľnosť skolaudovali ešte v roku 2008 a Peter Chudík s partnerkou nie sú jej pôvodní majitelia.

V snahe poznať odborný názor na predaj oslovil Košický Štandard renomovaného košického realitného makléra Branislava Čuriho.

Odborník hovorí, že stanoviť predajnú cenu tejto dvojpodlažnej nadrozmernej vily s obytným podkrovím, garážou a zastrešenou terasou aj napriek tomu, že sa považuje za skúseného človeka v oblasti realít, nie je vôbec jednoduché.

„Je potrebné pozrieť sa na to z dvoch hľadísk. Najprv, koľko by stálo v súčasnosti postavenie a zariadenie rovnakého domu vrátane kúpy pozemku. V danom prípade je jeho rozloha 2 100 m² naozaj veľkorysá, rovnako aj úžitková plocha samotného domu 650 m². Je vybavený klimatizáciou a rekuperáciou (riadené vetranie, pozn. red.), má veľkoformátové dlažby,“ vysvetľuje Branislav Čuri a dodáva, že z priložených fotografií nie sú celkom jasné skladba a hodnota vybavenia.

Dom nie je nový. Bol skolaudovaný v roku 2008. Foto: Archív Diamond Reality

„Predpokladám, že pevne stavané zariadenie ako kuchyňa, spotrebiče, sanita, podlahy, šatníkové skrine neboli lacné. Nechať si postaviť dom externou kvalitnou firmou v takomto štandarde aj s finálnymi prvkami stojí dnes okolo 1 800 – 1 900 €/m² s DPH. Len pre zaujímavosť, veľká kuchynská linka na mieru aj so spotrebičmi môže stáť až 30-tisíc eur.“

Pripomenie, že k tomu je potrebné prirátať exteriér, ktorý tvoria záhrada a jej architektúra (kríky, stromy, rastliny, kvety, kamene, závlaha, vonkajšia dlažba, altánok, studňa, oplotenie, brána atď.). „Môj odhad je, že kúpa pozemku, stavba a zariadenie domu do takejto luxusnej podoby sa v dnešnej dobe môžu vyšplhať až do výšky 1,3 mil. eur. Pričom nepoznám detaily, čo všetko je v dome a aké materiály boli pritom použité,“ uviedol maklér. Poznamenal, že toto je len východisková hodnota.

„Dom, o ktorom hovoríme, však nie je nový, čo jeho cenu zníži,“ zdôrazňuje Branislav Čuri. Upozorňuje aj na druhé hľadisko, a to, za akú sumu ho nakoniec záujemca kúpi.

V dome je množstvo zaujímavých a prvkov a detailov. Foto: Archív Diamond Reality

„Aktuálna situácia na realitnom trhu nie je pre predávajúcich veľmi priaznivá. Aj preto sme svedkami buď vyčkávania majiteľov nehnuteľností, alebo, ak sa ich chcú urýchlene zbaviť, predaja aj pod cenu. Dôležité je v tomto konkrétnom prípade aj to, že Humenné nie je veľké mesto a to znižuje počet potencionálnych solventných a náročných kupujúcich. Veľa závisí od toho, ako dlho budú majitelia ochotní čakať.“

Pýtame sa, či zvýši záujem kupcov a výslednú cenu fakt, že nehnuteľnosť patrila nejakej verejne známej osobe. „Nemyslím si, niekedy to môže byť až kontraproduktívne, ak ide o kontroverzného človeka, ale neraz aj úspešnú osobu. Kupci majú občas tendenciu podceňovať sa, a preto majú obavy, či sú vôbec hodní vlastniť takúto nehnuteľnosť, alebo žiť v susedstve nejakej celebrity,“ uzavrel realitný maklér Branislav Čuri.

V snahe poznať v danom smere názor aj iných odborníkov z oblasti realít sme oslovili manažérku a maklérku RK Sweet Home real Košice Martinu Labancovú. „Porovnávacou metódou a sledovaním cien, za ktoré sa predávajú stavebné pozemky a luxusné nehnuteľnosti v meste Humenné a okolí, odhadujem cenu, za akú by bolo možné túto nehnuteľnosť predať, na zhruba 550-tisíc eur.“

Kuchyňa je moderná a priestorovo veľkorysá. Foto: Archív Diamond Reality

Humenská realitná kancelária, ktorá ponúkala pôvodne dom ako „diamant medzi nehnuteľnosťami“ s dodatkom de luxe, v stredu 21. 2. na stránke, kde je uverejnený inzerát, uviedla oznam: Ľutujeme, táto ponuka už nie je aktuálna.

Oznam na stránke realitky zmiatol mnohých. Foto: Archív Diamond Reality

Kontaktovali sme Petra Chudíka, či sa mu už podarilo nehnuteľnosť predať. „Sú nejakí záujemcovia. Jedni chcú kúpiť dom pre vlastnú potrebu, iní pre firmu. Stále je to živý proces, väčšina rieši hlavne cenu,“ povedal politik.

Predpokladali sme, že neprezradí, koľko si zapýtal. „Nemám s tým problém, je to 690-tisíc eur. Našli sa takí záujemcovia, ktorí mi núkali 400-tisíc, ale nedohodli sme sa. Uvidím, ako sa všetko vyvinie. Nič ma nenúti predať dom čo najrýchlejšie a pod cenu. Možnože stiahnem ponuku a počkám na príhodnejší čas. Aktuálna situácia na realitnom trhu nie je nijako ružová,“ prezradil jednu z taktík. Ako sme si aj overili, dom je stále v ponuke.

Uznávaný realitný maklér Branislav Čuri uviedol, že lokalita znižuje počet potencionálnych solventných a náročných kupujúcich. Foto: archív BC Reality

Po kliknutí na pôvodný link sa objaví oznam o neaktuálnosti ponuky, no na hlavnej stránke RK je inzerát (ale už bez zmienky o diamante medzi nehnuteľnosťami), v ktorom je uvedené iba to, že ide o rodinnú vilu de luxe, a v galérii pribudli nové fotografie z interiéru vily.

Rozsiahly opis nehnuteľnosti ostal v pôvodnom znení.

  • obývacia hala s francúzskymi oknami, krbom a výhľadom do záhrady
  • veľkorysá jedáleň
  • luxusná kuchyňa s prvotriednymi spotrebičmi
  • 6 izieb
  • 3 kúpeľne s bezbariérovými sprchovacími kútmi, v jednej aj s voľne stojacou vaňou a dvojumývadlom
  • toalety
  • šatník
  • galéria
  • predsieň
  • garáž so sekčnou bránou pre dve autá
  • technická miestnosť
  • špajza
  • celé podkrovie je jeden veľký priestor využívaný pre zábavu
V dome sa nachádzajú tri kúpeľne, jedna so samostatnou vaňou. Foto: Archív Diamond Reality

Tehlový dom je zateplený, plne klimatizovaný, so strešnou krytinou prvotriednej kvality. Má podlahové plynové vykurovanie, nechýba ani kozub. Prízemie s poschodím spája samonosné schodisko so skleneným zábradlím. Veľkoformátové talianske dlažby a obklady sú doplnené vysokokvalitným kobercom.

Na rozľahlom oplotenom pozemku sú stojisko pre dve autá, studňa, altánok, WC a pivnica. Trávnik a okrasné dreviny sú zavlažované automatickou závlahou. Súčasťou oplotenia pozemku je elektricky ovládaná vstupná brána.

Vila je zariadená veľmi luxusnými kúskami. Foto: Archív Diamond Reality

Ďalšie články