Za vybavenie pasu si od apríla priplatíme. Jeho výmenu si nenechávajte na poslednú chvíľu

Ilustračná fotografia. Zdroj:Pixabay Ilustračná fotografia. Zdroj: Pixabay

PREŠOV – Vláda schválila zvyšovanie súdnych a správnych poplatkov, čo v praxi znamená, že si od apríla priplatíme za vybavenie nového pasu, občianskeho preukazu, vodičského preukazu, tabuliek s EČV aj mnohých iných dokladov. Ak sa chystáte v lete cestovať, nezabudnite si teda skontrolovať pas. Ušetríte tak desiatky eur. 

„Poplatok za vydanie cestovného pasu sa mení z 33 na 50 eur, osobe od 6 do 16 rokov z 13 na 20 eur a osobe mladšej ako 6 rokov z 8 na 12 eur,” informoval tlačový odbor Ministerstva vnútra Slovenskej republiky. Ak však cestujete veľa a ste držiteľom dvoch pasov, včasnou kontrolou jeho platnosti ušetríte ešte viac. „Občan môže byť držiteľom dvoch platných cestovných pasov, pričom občanovi staršiemu ako 16 rokov sa druhý pas vydáva s platnosťou len na 5 rokov.“

Že si vybavovanie netreba nechávať na poslednú chvíľu, upozorňuje aj  ministerstvo vnútra. „Aktuálne v klientskych centrách evidujeme výrazne zvýšený záujem práve o cestovné pasy. V porovnaní s rovnakým obdobím minulého roka až o 40 percent. Napríklad minulý týždeň požiadalo o pas 10 700 žiadateľov,” informoval tlačový odbor. Pre rýchlejšie vybavenie dokladov sa odporúča vybaviť ich mimo trvalého bydliska, alebo si rezervovať termín.

Ak sa chystáte cestovať v krajinách Schengenu, ako cestovný doklad môžu občania Európskej únie využiť aj občiansky preukaz. „Držiteľom občianskeho preukazu môžu byť aj deti mladšie ako 15 rokov, ktorým sa doklad vydáva so skrátenou dobou platnosti,” vysvetlilo ministerstvo. Do 6 rokov dieťaťa na 2 roky, od 6 do 15 rokov dieťaťa na 5 rokov. Občanom nad 15 rokov sa vydáva občiansky preukaz so štandardnou dobou platnosti 10 rokov.

„V súčasnosti je správny poplatok za vydanie občianskeho preukazu pre občana mladšieho ako 15 rokov 4,50 eura, po novom to bude 7 eur,” zdôraznil tlačový odbor ministerstva vnútra. Za občana mladšieho ako 15 rokov podáva žiadosť o vydanie občianskeho preukazu jeho zákonný zástupca.

Poplatok za vydanie občianskeho preukazu sa mení zo 4,50 na 7 eur. Poplatok za vydanie občianskeho preukazu z dôvodu straty alebo odcudzenia občianskeho preukazu s menej ako 10-ročnou platnosťou sa mení z 9 na 14 eur, za vydanie občianskeho preukazu z dôvodu straty alebo odcudzenia občianskeho preukazu s platnosťou 10 rokov sa mení zo 16,50 na 25 eur.


Ďalšie články