V auguste zbankrotovalo 864 občanov Slovenska, o 12 % viac ako pred rokom

money-256312_1280 Najväčšia skupina bankrotujúcich dlžníkov medzi mužmi boli štyridsiatnici. Ilustračné foto Foto: pixabay.com

SLOVENSKO – V auguste tohto roka zbankrotovalo 864 občanov Slovenska. Ako ďalej vyplýva z analýzy spoločnosti CRIF – Slovak Credit Bureau, v medziročnom porovnaní to predstavuje nárast o takmer 12 %. V júli aktuálneho roka zbankrotovalo 840 dlžníkov.

„Z dlžníkov, ktorí zbankrotovali v auguste, bolo 85 ľudí s trvalým pobytom zapísaným na obecných, miestnych alebo mestských úradoch, či na virtuálnych adresách. Z nich bolo 58 mužov a 27 žien. Celkovo ich podiel na počte vyhlásených konkurzov predstavuje 9,94 %,“ uviedla hlavná analytička CRIF SK Jana Marková. Medzi týmito dlžníkmi boli traja muži vo veku sedemdesiat a viac rokov. „Zároveň sme zaznamenali 15 bankrotujúcich manželských párov a 7 rodinných väzieb,“ dodala.

V minulom mesiaci bolo vyhlásených 855 konkurzov a 9 dlžníkov sa rozhodlo pre oddlženie formou splátkového kalendára. Z celkového množstva osobných bankrotov bolo 91 % vyhlásených na majetok nepodnikateľov. Z dlhodobých štatistík spoločnosti CRIF SK vyplýva, že od roku 2006, keď na Slovensku začal platiť inštitút osobného bankrotu, ich do konca augusta bolo vyhlásených 74 138.

Z osobných bankrotov vyhlásených v auguste aktuálneho roka ich pripadalo 534 na mužov a 330 na ženy. Najväčšou skupinou bankrotujúcich dlžníkov medzi mužmi boli tridsiatnici a medzi ženami štyridsiatničky. V ôsmom mesiaci tohto roka bolo najviac osobných bankrotov vyhlásených v Prešovskom kraji, celkovo 187. Najmenej ich bolo v Trnavskom kraji, a to 62.

CRIF – Slovak Credit Bureau zabezpečuje na Slovensku prevádzku slovenských úverových registrov, bankového a nebankového, prostredníctvom ktorých si banky a stavebné sporiteľne, respektíve leasingové a splátkové spoločnosti overujú bonitu a schopnosť svojich klientov splácať budúce záväzky. Spoločnosť vznikla v máji 2004, jej jediným akcionárom je medzinárodná skupina CRIF, štvrtý najväčší prevádzkovateľ úverových registrov a systémov pre podporu úverového rozhodovania na svete.

(sita)


Ďalšie články