Debakel pri výstavbe štadióna v Prešove: Aréna bude drahšia, časť prác však museli stopnúť

361797617_1542175019922783_1251186557269033761_n-1024x1024 Práce sú momentálne v jednom bode stopnuté. FOTO: Zuzana Bérešová

PREŠOV – Po troch týždňoch od slávnostného začatia výstavby a poklepkania základného kameňa nového futbalového štadióna, Futbal Tatran Aréna, sa objavili prvé komplikácie.

V súčasnosti sa v určitých častiach práce prerušili. Problém má byť podľa zhotoviteľa stavby AVA-stav kábel vysokého napätia, rozvody vody či kanalizačné prípojky. Stavbári tiež nepočítali s likvidáciou starých tribún, na ktoré v zemi narazili či odvozom škvary zo starého ihriska, ktoré bolo zasypané hlinou.
Po začatí zemných prác sa pri výstavbe futbalového štadióna objavili komplikácie. Výsledkom bolo pozastavenie výstavby nového futbalového štadióna na určitých miestach. Zdá sa, že ani po utorkovom rokovaní medzi zhotoviteľmi stavby AVA-stav, spoločnosťou Futbal Tatran aréna s.r.o. (FTA) a radnicou na pôde mesta kríza s pokračovaním výstavby nie je celkom zažehnaná.

„Aktuálne dochádza k prehodnocovaniu projektovej dokumentácie,” vysvetlila hovorkyňa mesta Prešov Terézia Rácová. Počas sedenia však primátor mesta František Oľha na svojej sociálnej sieti Prešovčanov uisťoval, že majú byť pokojní, lebo dotknuté strany spoločne hľadajú riešenia, aby sa čo najskôr začalo pracovať na novom futbalovom štadióne aj v častiach, kde práce boli prerušené.

Zároveň priznal, že výstavba arény bude stáť viac. „Výstavba sa predraží, to je pravda. Avšak v porovnaní s inými investičnými akciami toto navýšenie konečnej sumy odhadujeme na 1 percento až 2 percentá navýšenia oproti tej pôvodnej,” uviedol Oľha na svojom facebookovom profile ešte v utorok. Ďalej dodal, že pri výstavbe Futbal Tatran Arény momentálne ide o navýšenie približne o 0,8 percenta oproti pôvodnej cene. Po rokovaní sme však na našu otázku, o akú sumu pôjde, odpoveď nedostali.

Kto pochybil?

Podľa hovorkyne Terézie Rácovej, mesto Prešov poskytlo zhotoviteľovi všetky dokumenty týkajúce sa stavu staveniska. Pre televíziu Markíza však konateľ spoločnosti AVA-stav Alexander Gyurkovics povedal, že problém je s káblom vysokého napätia, rozvodmi vody či kanalizačnými prípojkami. Taktiež je problém s vývozom škvary či základmi starých tribún, ktoré sa našli počas výkopových prác a stavbári s nimi v rozpočte nerátali.

Práce sú momentálne v jednom bode stopnuté. FOTO: Zuzana Bérešová

V minulosti búracie práce štadióna zabezpečovala spoločnosť EKOPRIM, s.r.o. Rácová zdôraznila, že všetky odpovede boli odkonzultované v spolupráci so spoločnosťou FTA. Jej riaditeľom je Rastislav Mochnacký, ktorý je zároveň aj poslancom Mestského zastupiteľstva v Prešove. Práce odsúhlasil bývalý stavebný dozor a aj bývalý konateľ spoločnosti FUTBAL TATRAN ARÉNA, s.r.o., Artúr Beneš. „Spoločnosť EKOPRIM bola vyzvaná na dokončenie búracích prác,” dodala Rácová.

Za vinníka zodpovedného za to, že v rozpočte stavby nebola zahrnutá škvara z ihriska, ktorá sa nachádzala pod trávnatou plochou, mesto označilo projektanta. „V rozpočte táto položka uvedená bola, avšak nesprávne kategorizovaná, “ vysvetlila Rácová.

Štadión FUTBAL TATRAN ARÉNA by mali postaviť do decembra 2024. V roku 2025 by sa na ňom mali odohrať zápasy majstrovstiev Európy vo futbale hráčov do 21 rokov. Na otázku či je tento termín stále reálny, mesto odpovedalo vyhýbavo. „Cieľom je dokončiť stavbu v dohodnutom termíne, na čom sa zhodli všetci účastníci rokovania, ktoré sa konalo v utorok.”

Peniaze za práce navyše budú schvaľovať poslanci na mimoriadnom zasadnutí mestského zastupiteľstva 30. augusta 2023.

Práce sú momentálne v jednom bode stopnuté. FOTO: Zuzana Bérešová

Víťazom verejného obstarávania na výstavbu arény sa stala spoločnosť AVA-stav, s. r. o., Galanta so sumou 21,2 milióna eur bez DPH. Stavba bude realizovaná v dvoch etapách. Prvá má trvať dvanásť a druhá šesť mesiacov. Môžu sa prelínať, to znamená, že práce v rámci oboch etáp by mali prebiehať aj súčasne. Štadión s kapacitou 6 500 miest má spĺňať kritéria UEFA tretej kategórie.


Ďalšie články