Za parkovanie v Tatrách môžete zaplatiť desiatky eur. Ak viete ako na to, môžete aj ušetriť

Vysoké Tatry Nový Smokovec parkovanie 1 V Novom Smokovci si môže návštevník vybrať, koľko chce zaplatiť za celodenné parkovanie. Foto: Rastislav Ovšonka

VYSOKÉ TATRY – Pred pár dňami v jednej skupine na sociálnej sieti venovanej Vysokým Tatrám zverejnil návštevník Tatier pokladničný doklad, podľa ktorého zaplatil za sedemhodinové parkovanie na Štrbskom plese 25 eur. „Môžeš prejsť EÚ krížom krážom, ale toto je iba na Slovensku možné,“ uviedol turista-motorista v statuse.

Pod príspevkom sa rozprúdila búrlivá diskusia. Jedna časť diskutujúcich hovorila o predraženom parkovnom a drahých Vysokých Tatrách. Druhá skupina diskutujúcich vytkla autorovi príspevku, že sa autom vyviezol najvyššie ako len mohol a nenechal auto na lacnejšom parkovisku, prípadne mu odporučili, že mal do Tatier prísť bez auta a za vysoký účet za parkovanie si teda môže sám.

Na Štrbskom Plese nájdete celodenné parkovanie za 10 aj 30 eur. Foto: strba.sk

Turista si vybral jednu z najdrahších možností

Ako to je s parkovaním a cenami za parkovanie sme zisťovali priamo vo Vysokých Tatrách. Podľa riaditeľky Združenia cestovného ruchu Vysoké Tatry Lenky Potočnej, na problematiku parkovania a cien parkovného sa treba dívať nielen z jednostranného pohľadu na 25-eurový pokladničný blok.

„Ak stojí celodenné parkovanie 25 eur a ja parkujem jednu hodinu, tak ma hodinové parkovanie stojí 25 eur. Ak idem na turistiku a parkujem 10 či 12 hodín, tak cena za hodinu parkovania je úplne iná a je dokonca porovnateľná s cenou parkovania v iných mestách,“ uviedla Lenka Potočná. V tomto prípade ide o príklad, nie o reálnu situáciu, ktorá nastala.

Aj na Štrbskom Plese má motorista možnosť voľby. Autor príspevku o „drahom“ parkovnom si vybral na parkovanie najvyššie položené parkovisko v celých Tatrách – pri hoteli FIS v športovom areáli na Štrbskom Plese. Vyššie a bližšie k turistickému chodníku sa už nedá v Tatrách zaparkovať. Keďže s autom parkoval takmer sedem hodín, je evidentné, že išiel na túru do Mlynickej doliny, prípadne na Solisko.

Vodič mal však aj na Štrbskom Plese možnosť voľby, sám si však vybral jednu z najdrahších možností. Ak by zaparkoval na centrálnom parkovisku pri autobusovej a železničnej stanici, celodenné parkovanie by ho vyšlo na desať eur. Toto parkovisko spravuje obec Štrba. Odtiaľ je k hotelu FIS niečo vyše kilometra. Pešo sa táto trasa dá prejsť do 20 minút. Keďže šlo zrejme o turistu, 20-minútová prechádzka nemohla byť problém, keďže sa chystal na dlhšiu túru do hôr.

Turista si však mohol vybrať aj parkovanie pri hoteli Kempinski, kde celodenný parkovací lístok stojí 30 eur. Ak by sa turista rozhodol pre konzumáciu v tomto hoteli, príslušná časť konzumného by mu bola podľa hovorkyne Potočnej odrátaná z ceny parkovného.

Parkovanie na farskom parkovisku je za dobrovoľný príspevok. Foto: Rastislav Ovšonka

Rozhorčený turista však mal možnosť bezplatne zaparkovať pri železničnej stanici v Tatranskej Štrbe a odtiaľ sa vyviezť Ozubnicovou železnicou na Štrbské Pleso. Spiatočný lístok by ho vyšiel na dve eurá.

Podľa Lenky Potočnej sa autor príspevku mohol dopredu informovať o výške parkovného v jednotlivých lokalitách. Pri vstupe na každé parkovisko je uvedený cenník. Tým, že vošiel na parkovisko vybavené rampou sa rozhodol akceptovať zverejnený cenník, vrátane 25 eur za celodenné parkovanie. Nerozumie preto jeho následnému statusu o „drahom“ parkovnom vo Vysokých Tatrách.

V Smokovcoch sa dá celý deň parkovať za pár eur

Vysoké Tatry nie sú len Štrbské Pleso. Pozreli sme sa preto aj na parkovanie a ceny parkovného v ostatných mestských častiach. Ide hlavne o Starý Smokovec a Tatranskú Lomnicu, ktoré predstavujú významné nástupné body na letnú i zimnú turistiku.

V Starom Smokovci najviac parkovacích miest prevádzkuje mesto Vysoké Tatry prostredníctvom svojej organizácie Verejnoprospešné služby Vysoké Tatry. Ide hlavne o parkovacie miesta na miestnych komunikáciách, ale i v areáli bývalého amfiteátra v Starom Smokovci. Za celodenné parkovanie na mestských parkoviskách zaplatí motorista 15 eur.

Aj v prípade Starého Smokovca však má turista možnosť voľby. Hoci vo všeobecnosti platí, že parkovanie na hotelových a súkromných parkoviskách je drahšie, v Starom Smokovci je to často práve naopak. Hrebienok resort, čo je priame centrum Starého Smokovca, ponúka celodenné parkovanie za 12 eur, v prípade parkovania do 12 hodín zaplatí motorista desať eur. Toto zariadenie dokonca ponúka prvých 45 minút parkovania zadarmo.

Ešte lacnejšie parkovanie nájde motorista v trochu vzdialenejších lokalitách. Príkladom je Nový Smokovec. Aj ten je však v krátkej časovej dostupnosti k lanovke na Hrebienok. Z Nového do Starého Smokovca sa návštevník dostane pešo do pár minút. Na parkovisku neďaleko bývalého liečebného domu Penzák, na mieste bývalého futbalového ihriska zaplatí motorista za celodenné parkovanie len 6 eur.

Možno to bude znieť až neuveriteľne, ale v Novom Smokovci môže motorista, ak mu to svedomie dovolí, zaparkovať aj bezplatne. Takouto možnosťou je parkovisko pri miestnom rímskokatolíckom Kostole sv. Petra a Pavla. Parkovné je tu len vo forme dobrovoľného príspevku v odporúčanej výške päť eur. Tie môže návštevník vhodiť do pokladničky, ktorá sa nachádza vo vstupe do kostola. Tento príspevok slúži na údržbu a obnovu kostola. Ak motorista tento príspevok nevhodí do pokladničky, môže tak v Tatrách parkovať zadarmo aj celý deň.

Parkovanie na farskom parkovisku je za dobrovoľný príspevok, kasičku nájdu motoristi v kostole. Foto: Rastislav Ovšonka

Hoci parkovanie na súkromných parkoviskách vzdialených trochu viac od pozemnej lanovky je výrazne lacnejšie ako parkovanie na miestnych komunikáciách tesne pri lanovke. Súkromné a lacnejšie parkoviská boli v čase našej návštevy takmer prázdne. Parkovacie miesta v blízkosti stanice lanovky, kde sa platí viac, boli takmer plne obsadené.

Aj v prípade Starého Smokovca platí, že parkovanie pri ubytovacích zariadeniach si spravujú hotely vo vlastnej réžii. Keďže v Smokovcoch sú počty parkovacích miest aj v prípade hotelových parkovísk obmedzené, viaceré hotely neposkytujú parkovanie neubytovaným hosťom. Hoteloví hostia majú parkovanie zvyčajne bezplatne, aj tu sa však nájdu výnimky. V niektorých prípadoch si musí hosť za parkovanie auta priplatiť.

Na mestských parkoviskách sa môžete presúvať

Obdobná situácia, ako v Starom Smokovci je aj v Tatranskej Lomnici. Parkovacie miesta na miestnych komunikáciách spravujú Verejnoprospešné služby Vysoké Tatry. Celodenné parkovné tu stojí 15 eur. Návštevníci sa však pri zaplatení parkovného môžu presúvať na rôzne lokality. Aj pri zaplatení parkovného na mestskom parkovisku v Tatranskej Lomnici sa môže motorista presunúť do Starého Smokovca a zaparkovať aj tu, prípadne naopak.

Aj v Tatranskej Lomnici má turista možnosť voľby. Veľké kaskádové parkovisko priamo vedľa nástupnej stanice lanovky tu prevádzkuje spoločnosť TMR. Celodenné parkovanie tu stojí 10 eur.

Tatry ponúkajú aj bezplatné parkovanie

Návštevníci Tatranskej Lomnice a tiež turisti, ktorí plánujú trasu do Doliny Zeleného plesa, majú počas leta možnosť aj bezplatne parkovať. Bezplatné parkovisko nájdu motoristi pod bývalým Eurocampom v Tatranskej Lomnici. Podľa Lenky Potočnej funguje od júna kyvadlová doprava medzi týmto parkoviskom, Tatranskou Lomnicou a zastávkou Biela voda, zatiaľ len cez víkendy. V júli a auguste bude táto služba k dispozícii každý deň. Autobusy budú premávať od 7.00 hodiny v polhodinových intervaloch.

Parkovanie na tomto záchytnom parkovisku je bezplatné, doprava z parkoviska k zastávke Biela voda stojí 1,50 eura, pre deti 0,80 eura. Zastávka Biela voda predstavuje nástupný bod k túram do Doliny Zeleného plesa, kde stojí aj známa a turisticky vyhľadávaná Chata pri Zelenom Plese. Ide o nie veľmi náročnú túru, ktorú zvládne aj menej zdatný turista. Priamo pri zastávke sa nachádza aj parkovisko, má však obmedzenú kapacitu, ktorá sa zaplní už v skorých ranných hodinách.

Záchytné parkovisko v bývalom Eurocampe v Tatranskej Lomnici s kapacitou 450 miest. Foto: Rastislav Ovšonka

Poprad je za istých podmienok tiež alternatívou

V búrlivej diskusii pod pôvodným príspevkom o „drahom“ parkovaní v Tatrách viacerí diskutujúci hovorili aj o možnosti zaparkovať auto v Poprade a do Vysokých Tatier sa dopraviť električkou prípadne autobusom. Aj to je jedna z alternatív. Pri železničnej či autobusovej stanici je však väčšina parkovísk spoplatnená. Tieto parkoviská spravuje mesto Poprad prostredníctvom svojej príspevkovej organizácie.

Priamo pri železničnej stanici v Poprade je parkovisko, kde hodina parkovania stojí jedno euro. Platené je parkovanie od 8.00 do 18.00 hodiny, takže za desaťhodinové parkovanie môže motorista zaplatiť desať eur. V takom prípade sa už stráca výhoda lacnejšej alternatívy parkovania v Poprade, keďže návštevník si ešte musí zaplatiť lístok na električku či vlak.

Ak si motorista náhodou nájde parkovacie miesto v Poprade, ktoré je v optimálnej vzdialenosti od stanice a nie je platené, môže pri preprave verejnou dopravou ušetriť za parkovanie. V opačnom prípade sa motoristovi viac oplatí zaparkovať na niektorom z lacnejších parkovísk vo Vysokých Tatrách.

Počas hlavnej turistickej sezóny, júla a augusta, je však v niektorých dňoch problém nájsť voľné parkovacie miesto priamo vo Vysokých Tatrách. Vtedy je výhodnejšie skúsiť zaparkovať v podhorí a do Tatier sa prepraviť verejnou dopravou. Jednou z možností je aj odparkovať auto v niektorej z obcí na trase električky, prípadne pri niektorej autobusovej zastávke v podhorských obciach, kde sa parkovné nevyberá a do hôr sa dopraviť verejnou dopravou. Obce však zvyčajne nie sú vybavené väčšími parkovacími miestami v blízkosti zastávok verejnej dopravy.

Železničná stanica Poprad-Tatry. Foto: asb.sk

Do hôr sa treba pripraviť nielen oblečením, ale aj informáciami

V každom prípade Lenka Potočná odporúča pred dovolenkou, ale aj jednodňovou návštevou Vysokých Tatier, informovať sa aj o možnostiach dopravy a parkovania priamo vo Vysokých Tatrách a tomu prispôsobiť aj svoje plány. Obzvlášť to platí v čase top sezóny, prípadne v dňoch, keď sú štátne sviatky a voľné dni aj v okolitých krajinách. Vtedy zaplavia Tatry turisti a nájsť voľné parkovacie miesto je problém. Motorista tak môže stráviť desiatky minút v kolónach pri hľadaní voľného parkovacieho miesta a nakoniec sa mu to ani nemusí podariť. Samotné združenie na svojej stránke www.tatry.sk ponúka prehľad cien parkovného v meste Vysoké Tatry.

Pri snahe zaparkovať čo najbližšie k lanovke, prípadne k nástupnému miestu na turistiku sa tak môže stať, že motorista zaplatí za celodenné parkovanie 25 alebo aj 30 eur. Táto suma sa môže zdať vysoká. Pri vstupe na každé parkovisko sú však uvedené ceny parkovného a je len osobným rozhodnutím návštevníka, či je ochotný uvedené ceny akceptovať alebo nie. Zvlášť, keď má aj iné alternatívy.


Ďalšie články
Návštevníkov prešovského múzea víta zápach. Pomohla by kanalizácia, nie všetci s ňou súhlasia

Návštevníkov prešovského múzea víta zápach. Pomohla by kanalizácia, nie všetci s ňou súhlasia

PREŠOV – Národnú kultúrnu pamiatku na výrobu soli Múzeum Solivar v Prešove si celoročne prichádzajú pozrieť desiatky tisíc návštevníkov z celého sveta. Trasa k začiatku prehliadky vedie od Skladu soli do Gápľa, ku ktorému turistické skupiny prechádzajú okolo Čipkárskej ulice. Pri tamojších obydliach chýba kanalizácia a v lete sa...
Miliónové investície v Prešove. Po 40 rokoch idú meniť teplovodné potrubia

Miliónové investície v Prešove. Po 40 rokoch idú meniť teplovodné potrubia

PREŠOV – Obyvatelia v jednotlivých bytových domoch na najväčšom prešovskom sídlisku Sekčov si budú môcť regulovať teplo v domácnostiach či zaviesť moderné a úsporné technológie v bytovom dome. Na tomto sídlisku totiž v rokoch 2024 - 2026 pribudnú nové, technologicky vyspelé vykurovacie rozvody a kompaktné domové odovzdávacie stanice tepla. Vyšší štandard...