Obnova hotela Dukla v Bardejovských kúpeľoch sa už začala. Stáť bude milióny eur

historický hotel Alžbeta v Bardejovských kúpeľoch rakúska cisárovná Sissi Sisi pomník socha pamiatka návšteva Ilustračná snímka. Foto: František Iván/TASR

BARDEJOVSKÉ KÚPELE – V Bardejovských kúpeľoch začali tento týždeň položením základného kameňa s rekonštrukciou liečebného domu Dukla. Prvá fáza obnovy národnej kultúrnej pamiatky, ktorá je vo veľmi zlom stave a je dlhé roky odstavená, bude stáť 4,3 milióna eur s DPH. Plánovaná je na 18 mesiacov.

Hotel Dukla, pôvodne hotel Széchenyi, neskôr Slávia, bol postavený v roku 1895. Slúžil ako liečebný dom, ktorého prevádzku ukončili v roku 2002. V roku 2010 sa jedna z významných architektonických dominánt Bardejovských kúpeľov dostala do Ústredného zoznamu pamiatkového fondu SR.

Ako informovala ekonomicko-obchodná riaditeľka Bardejovských kúpeľov, a. s., Tamara Šatanková, v prvej fáze zrekonštruujú len historickú budovu, ktorá bude mať 64 postelí v 32 izbách. „Izby budú veľkorysé s výmerou do 22 metrov štvorcových,“ uviedla Šatanková s tým, že stavbu budú financovať z vlastných zdrojov vrátane bankových úverov.

V druhej fáze naplánovali rekonštrukciu vedľajšej budovy. Na rad príde dostavba ľavého a pravého krídla s reštauráciou, welnesom a procedúrami s kapacitou 120 až 140 postelí. Celý hotel tak bude mať celkovú kapacitu 180 až 200 postelí.

„Pôvodné náklady na obnovu z roku 2010 boli odhadované vo výške 12 miliónov eur. Vplyvom inflácie sa táto cena navýši, a keďže do kompletného dokončenia to potrvá niekoľko rokov, tak sa vopred konečná cena nedá vyčísliť,“ vysvetlila ekonomicko-obchodná riaditeľka.

Dodala, že pred rekonštrukciou sa v decembri 2022 podarilo zrekonštruovať strechu, čím budova prestala chátrať. „Kúpele na to čerpali aj peniaze na obnovu pamiatkovo chránených objektov, ktoré získali cez rezort kultúry ako dotáciu na strechu hotela Dukla vo výške 40-tisíc eur, pričom celkový náklad bol viac ako 300-tisíc eur,“ pripomenula Šatanková.

V Bardejovských kúpeľoch v tomto roku už za 670-tisíc eur vynovili detskú liečebňu Valentína a liečebný dom Mier. Po renovácii vonkajšieho vzhľadu otvorili aj vilku Fontána. Kúpele ešte tento rok čaká výmena, oprava a dobudovanie vzduchotechniky v kuchyniach v liečených domoch Astória a Mier.

(sita)


Ďalšie články