Obrovské sklamanie Prešovčanov. Staré byty im zničila explózia, nové si nemôžu dovoliť

Druhý deò asanácie bytovky po výbuchu plynu v Prešove

PREŠOV – Bývalí majitelia bytov v paneláku v Prešove, ktorý zničila explózia plynu, sú sklamaní. Nových bytov na rovnakom mieste sa totiž napokon nedočkajú. Dôvodom je prekvapujúce zvýšenie cien zo strany stavebnej firmy. 

Ako informuje RTVS, pôvodne ich cena bola stanovená na približne 170-tisíc eur za byt, ale po aktualizácii sa zvýšila o ďalších 100-tisíc. Predseda spoločenstva vlastníkov bytov zbúranej bytovky Mojmír Květoň vyjadril sklamanie nad tým, že roky úsilia nakoniec vyšli navnivoč. 

Medzi obyvateľmi panovalo očakávanie, keďže minulý rok konečne získali stavebné povolenie, avšak následné zvýšenie cien ich úplne odradilo. Obyvatelia sú sklamaní aj z trvania procesu získavania povolení a ďalších požiadaviek od mesta, ako sú vlastné parkovacie miesta a polopodzemné kontajnery, ktoré sú v meste zriedkavé. 

Bývalá primátorka Prešova Andrea Turčanová pre RTVS uviedla, že mesto nezasahovalo do procesu, práve naopak, snažilo sa čo najrýchlejšie sanovať. Súčasný primátor František Oľha pripustil, že niektoré požiadavky boli neobvyklé a ťažko splniteľné. 

Obyvatelia chcú celý projekt aj so stavebným povolením predať. „Čo sa týka stavebného povolenia, samozrejme, je platné aj v prípade, že tento projekt odkúpi nejaký súkromný developer,“ uviedol pre portál hovorca mesta Prešov Michal Hudák.

(rtvs, kol)


Ďalšie články