Máriássyho lipy v obci Štôla vyhlásili za štátom chránené

440389271_450028234367299_577155688214770160_n Máriássyho lipy v obci Štôla boli vyhlásené za štátom chránené. Foto: FB TANAP

POPRAD – Pre návštevníkov Tatier a podhoria pribudlo ďalšie zaujímavé informačné miesto. Pri zeleno značenom turistickom chodníku nad obcou Štôla v okrese Poprad osadili tabuľu odkazujúcu na Máriássyho lipy.

Tie boli v januári tohto roka vyhlásené za štátom chránené stromy a sú súčasťou kultúrneho dedičstva Slovenskej republiky. Ich vek sa odhaduje na 210 až 250 rokov. Informovala o tom na sociálnej sieti Správa Tatranského národného parku (TANAP), podľa ktorej návštevníci môžu vzácne lipy nájsť asi kilometer za obcou Štôla, smerom na Vyšné Hágy.

Dve lipy veľkolisté majú estetický, ekologický a historický význam. Patria medzi najstaršie stromy v obci Štôla. Obvod jednej lipy je 501 centimetrov, druhej 338.

„Svojím vzhľadom sú ojedinelým krajinotvorným prvkom v podtatranskej krajine,“ uvádzajú v projekte ochrany stromov. Viažu sa k postaveniu kúrie rodu Máriássyovcov v Nižných Hágoch.

„Budovu kúrie a hospodárstva postavili v Nižných Hágoch v roku 1820 a pravdepodobne v tých rokoch, alebo o niečo skôr, vysadili aj lipy. Bolo tam rybné hospodárstvo, z ktorého Andrej Máriássy zásoboval rybami prvé hotely vo Vysokých Tatrách. Neskôr kúria patrila rodu Hohenlohe,“ píše sa ďalej v projekte.

Spomínaný zeleno značený turistický chodník vedie zo Štôly do časti Tatier Nová Polianka. Pokračovať po zelenej značke je možné aj ďalej do Tatranskej Polianky a Velickej doliny.

(sita, kol)


Ďalšie články