Tvorbu umelca so slovenskými koreňmi Andyho Warhola práve vystavujú v Poľsku

andy warhol Poľsko hostí diela amerického umelca so slovenskými koreňmi. Foto: FB Muzeum Okręgowe w Rzeszowie

MEDZILABORCE/RZESZOW – Andy Warhol, americký umelec so slovenskými koreňmi a popkultúrna ikona, zoznámi návštevníkov so svojimi dielami na novom mieste. Po úspešných výstavách v Lendave, Dubrovníku, Bratislave a Frankfurte nad Mohanom sú od 11. apríla Warholove diela predstavené v Poľsku, konkrétne v Muzeu Okregowe w Rzeszowie, kde budú do 16. júna.

Táto výstava je súčasťou projektu „Pred a Po“ v regióne Prešovského samosprávneho kraja (PSK) v Podkarpatskom vojvodstve. Múzeum moderného umenia Andyho Warhola (MMUAW) v Medzilaborciach poskytlo do výstavy 115 diel, ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová.

Jeleňová zdôraznila, že výstava nie je len o Warholových maľbách, ale aj o jeho artefaktoch a doplnkových exponátoch. Tieto ukazujú rôzne aspekty jeho tvorby v oblasti grafiky, ilustrácií, fotografie a filmu. „Zároveň sa v nich odráža jeho vzťah s matkou Júliou Zavackou Varcholovou,“ doplnila.

Výstava je výsledkom partnerstva medzi Podkarpatským vojvodstvom a PSK a podporuje ju Slovenský generálny konzulát v Krakove. Vernisáž 11. apríla otvorili maršálek Podkarpatského vojvodstva Wladyslaw Ortyl a podpredseda PSK Jaroslav Makatúra. Po Rzeszowe bude výstava na nejaký čas prezentovaná aj vo francúzskom Nice.

MMUAW v Medzilaborciach, založené v roku 1991, je prvým múzeom na svete venované Andy Warholovi. Dnes je to nadregionálna inštitúcia zameraná na jeho život a dielo a za posledných 30 rokov uskutočnila 49 zahraničných výstav v rôznych európskych mestách.

Daša Jeleňová dodala, že v súčasnosti prebiehajú stavebné práce v MMUAW, ktoré zmenia jeho vzhľad na moderný, interaktívny kultúrny priestor 21. storočia. „Stavebné práce by mali byť dokončené do konca tohto roka a otvorenie nového múzea je plánované na jar 2025,“ uzavrela Jeleňová.

(TASR, der)


Ďalšie články