Nové priestory nocľahárne posvätil Jonáš Maxim. Bezpečie a blízkosť tam nájde ešte viac núdznych 

434015154_933592614809170_6734547351682525986_n Nové priestory nocľahárne posvätil Jonáš Maxim. Foto: Redakcia

PREŠOV – V areáli sociálnych služieb krízovej intervencie na ulici Pod Táborom v Prešove v stredu slávnostne posvätili nové priestory nocľahárne Domu sv. Jána Milostivého.

Výstavba nových priestorov nocľahárne je jedno z viacerých opatrení pomoci ľuďom v núdzi v Prešove. Jej kapacita sa zvýšila z 22 na 32 miest, čo umožňuje príjem aj tých, ktorí vzhľadom na aktuálne nároky v pobytových zariadeniach nedokážu prekročiť prah náročnosti a požiadaviek.

Zmena nastala aj pripojením nocľahárne k nízkoprahovému dennému centru. Prijímatelia, ktorí využívajú služby centra počas dňa, tak majú dostupnejšiu službu nocľahárne na krátkodobé prenocovanie. Nová nocľaháreň bola pre núdznych otvorená začiatkom roka 2024.

Prvotná myšlienka budovania novej nocľahárne siaha ešte do obdobia pandémie, kedy sme mali v jednom pobytovom objekte prijímateľov nocľahárne, útulku a prijímateľov v karanténe, čo do značnej miery sťažovalo prevádzku,“ priblížil situáciu riaditeľ Gréckokatolíckej charity (GKCH) Peter Valiček. Objekty preto rozdelili, aby sa mohli v každom z nich špecializovať na iný druh pomoci.

„Odchod klientov nocľahárne do iných priestorov nám umožnil znížiť počet prijímateľov v izbách v útulku. Vytvoril sa trojstupňový systém resocializácie týchto ľudí pri návrate do bežného života,“ uviedol riaditeľ s tým, že najvyšší stupeň predstavuje modulárne kontajnerové bývanie v štyroch kontajneroch pre prijímateľov, ktorí sa pripravujú na reintegráciu do bežného života.

Dodal, že tento krok si vyžaduje navýšenie personálnych kapacít. „Tým, že je veľa ľudí na jednom mieste, vznikajú aj nezhody. Sú tu aj závislosti a iné ťažké okolnosti, ktoré daného človeka priviedli k nám. Chce to personálnu stabilitu,“ myslí si.

O oba objekty je vysoký záujem, o čom svedčia aj štatistiky za posledné obdobie. K 1. februáru 2024 mali v nocľahárni 49 klientov a k polovici marca 71 ľudí v nízkoprahovom dennom centre, pričom kapacity sú omnoho menšie.

„Sami sme tým prekvapení. Mysleli sme si, že navýšením počtu miest v nocľahárni sa uvoľnia miesta v nízkoprahovom dennom centre, no ľudí tam prichádza čoraz viac. Nachádzajú tu bezpečie a blízkosť,“ hodnotí riaditeľ.

Nové priestory posvätil vladyka Jonáš Maxim, prešovský arcibiskup a metropolita. Zariadenie vníma ako veľmi dôležité. „Je jasným znakom, že mesto, cirkev aj samospráva sú si vedomé, že sú ľudia, ktorí potrebujú pomoc. Ja ako veriaci človek to vidím ako veľký znak rozpoznávania Krista v biednych,“ povedal tesne po posvätení.

Samotný akt posvätenia vníma tiež veľmi symbolicky. „Ide o kresťanskú tradíciu. Cez toto posvätenie zvolávame Božie požehnanie. Pán Boh posiela dobrých ľudí, aby sme mohli začať, postaviť, aj stavbu dovŕšiť. Keď nestavia Pán, nadarmo sa namáhajú tí, ktorí stavajú,“ dodal arcibiskup.

Realizácia stavby novej nocľahárne sa konala v období od 14. 3. do 11. 9. 2023. Celkový rozpočet stavby novej nocľahárne bol 122 475,79 eura. Projekt finančne podporili Nadácia PSK pre podporu rodiny sumou 50 000 eur a mesto Prešov čiastkou 35 000 eur. Ostatné náklady uhradila prešovská charita z vlastných zdrojov.

Podľa predsedu Prešovského samosprávneho kraja (PSK) Milana Majerského s GKCH spolupracujú už dlhé obdobie. „Financovanie sociálnej oblasti je zložité. Pre ľudí bez domova máme len cirkevné zariadenia a zariadenia PSK, málokto sa im chce venovať. Budeme však vždy pripravení pomôcť týmto ľuďom,“ dodal na záver.  


Ďalšie články