V lesoch Prešovského kraja buďte ostražití. Ak nájdete čiernohnedé tobolky, nedotýkajte sa ich

fox-275961_1280 Ilustračná foto: Pixabay

PREŠOVSKÝ KRAJ – Začala sa jarná vakcinácia líšok proti besnote. Pozor je potrebné dávať najmä na domáce zvieratá a deti. Vakcinačná látka je vložená do plastikových toboliek, ktoré sú obalené návnadovou hmotou.

Štátna veterinárna a potravinová správa (ŠVPS) so sídlom v Prešove ohlásila v dňoch 2. – 19. apríla 2024 štyridsiatu deviatu kampaň tzv. orálnej vakcinácie líšok proti besnote. Vykonávať ju bude aj na území celého Prešovského kraja.

Na orálnu vakcináciu líšok proti besnote bude použitá vakcinačná návnada Lysvulpen v celkovom počte 367 796 kusov. Obsahuje modifikovaný oslabený vakcinačný kmeň besnoty SAD Bern.

Návnada je čiernohnedej farby, guľatého alebo hranatého tvaru, pevnej konzistencie. Vakcinačné návnady sú v čase aplikácie v zmrazenom stave. Pre človeka je pri bežnom zaobchádzaní neškodná.

„Ak sa obsah blistra zapracovaného v návnade dostane na ruky, je potrebné ich ihneď umyť vodou a mydlom. Ak sa obsah blistra dostane na sliznicu úst, nosa alebo očí človeka, je potrebné okamžite vyhľadať lekárske ošetrenie. V prípade nálezu vakcinačnej návnady je potrebné sa vyvarovať manipulácie s ňou a urýchlene opustiť miesto nálezu z dôvodu minimalizácie pachovej stopy, ktorá by mohla líšku odradiť od príjmu vakcinačnej návnady,“ upozorňuje na svojom webe ŠVPS.

V období distribúcie návnad a dva týždne po distribúcii by malo byť vo vakcinačnej oblasti zabránené voľnému pohybu psov a mačiek. Letecká distribúcia bude vykonaná z letiska Poprad v Žilinskom kraji a na území celého Prešovského a Košického kraja.


Ďalšie články