Humenné chce zelenú a modrú infraštruktúru. Plánujú nové parky za vyše 1,6 milióna eur

69012586_3466537856704978_8030340592879796224_n Humenné Foto: FB Humenné

HUMENNÉ Mesto Humenné plánuje získať nenávratný finančný príspevok na projekt Zelená a modrá infraštruktúra v Humennom. Podporiť má biodiverzitu a skvalitniť mestské prostredie.

Ako informoval Marián Škuba z tlačového referátu, projekt pozostáva zo šiestich stavebných objektov. Zahŕňa rekonštrukciu nepriepustnej plochy pri trhovisku, zelenú aleju, parkové úpravy v južnej časti námestia, park Sokolej a dve fontány.

Predmetom projektu sú revitalizácia, tvorba a podpora zelene a podpora umelo vytvorených vodných prvkov. Mesto sa pripravuje na predloženie žiadosti o podporu v rámci vyhlásenej výzvy Ministerstva investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie SR.

Škuba uviedol, že plán revitalizácie mestských lokalít je založený aj na jej nadväznosti: „Fontána lásky sa nachádza na Námestí slobody, ktorého časťou je trhovisko. Prepojením severnej a južnej časti námestia je zelená aleja, kde má pribudnúť aj fontána a na neďalekých miestach sa majú realizovať parkové úpravy.“

Doplnil, že plánovaný park Sokolej sa má nachádzať vo vstupnej časti Sídliska pod Sokolejom a napriek tomu, že je od plánovaných objektov oddelený, vizuálne pokračuje v jednej osi.

Celkové predpokladané oprávnené výdavky projektu sú vo výške cca 1,6 milióna eur, pričom spolufinancovanie mesta predstavuje osem percent.

(tasr, kol)


Ďalšie články