Po prešovskom poslancovi Rudolfovi Dupkalovi bolo vyhlásené pátranie. Nakoniec sa polícii prihlásil sám

Rudolf Dupkala. Zdroj:FB Rudo Dupkala Rudolf Dupkala Zdroj: FB Rudo Dupkala

PREŠOV V utorok (5. 3.) Najvyšší súd Slovenskej republiky rozhodol, že prešovský poslanec Rudolf Dupkala poputuje na 5 rokov do väzenia. V stredu (6. 3.) už po ňom pátrala polícia.

Na stránkach Ministerstva vnútra Slovenskej republiky sa medzi hľadanými osobami objavilo aj meno Rudolfa Dupkalu. Po včerajšom rozsudku Najvyššieho súdu mal v stredu (6.3.) nastúpiť na výkon trestu. Keďže tak neurobil, polícia po ňom vyhlasila pátranie.

Podľa informácií, ktoré uviedol Korzár, si Dupkala nakoniec sám na seba zavolal policajnú hliadku, ktorá s nim spísala záznam a odviezli ho do prešovskej väznice, kde nastúpil na výkon trestu.

V utorok (5. 3.) sa uskutočnilo verejné zasadnutie Najvyššieho súdu Slovenskej republiky, ktorého sa Dupkala osobne nezúčastnil. Svoju neúčasť ospravedlnil zdravotným stavom. Súhlasil s konaním v jeho neprítomnosti.

Najvyšší súd jeho odvolanie, rovnako ako odvolanie prokurátora proti rozsudku Špecializovaného trestného súdu z marca 2022, zamietol. 

„Súd nezistil zásadné chyby, ktoré by mali vplyv na konečné rozhodnutie,“ povedala predsedníčka senátu Dana Wänkeová. 

Dupkalu tak odsúdili na päť rokov odňatia slobody v ústave s minimálnym stupňom stráženia.

O čo v tejto kauze išlo?

Ešte v júli 2018 Dupkalu vyšetrovatelia NAKA obvinili zo zločinu prijímania úplatku. V júni 2021 podal prokurátor Úradu špecializovanej prokuratúry na Špecializovaný trestný súd v Pezinku obžalobu. Tá sa týkala úplatku vo výške 20-tisíc eur, ktorý mal Dupkala žiadať od podnikateľa Jána Kentoša, spolumajiteľa PWG arény. Výmenou bol prísľub, že na rokovaní mestského zastupiteľstva zahlasuje pri schvaľovaní dotácie 600-tisíc eur na výstavbu tréningovej ľadovej plochy za návrh predložený investorom.


Ďalšie články