Príklad hodný nasledovania. Autobusová zastávka, aká sa len tak nevidí

Autobusová zastávka Ak máte všetko potrebné, pokojne si tu môžete dať aj kávu. Foto: Archív obce

KRUCEMBURG – V českom městyse (vo význame samospráva medzi mestom a dedinou, pozn. red.) v okrese Havlíčkov Brod na Vysočine stojí neobyčajná autobusová zastávka. Priestor, v ktorom môžu ľudia čakať na svoj spoj, im môžu mnohí závidieť. Zastávka Krucemburk, sokolovna pripomína v mnohých ohľadoch vidiecku izbičku.

Peknú mini stavbu obdivujú aj turisti, ktorí okolo nej prechádzajú. Výnimkou nie sú ani hostia zo Slovenska, ktorí sa podelili so svojím neobyčajným zážitkom na sociálnej sieti. „Úžasná atmosféra vás ovanie, keď vstúpite dovnútra zastávky v mestečku Krucemburg na pomedzí Čiech a Moravy. Je to niečo úžasné,“ napísala Karolína, ktorá spolu s rodinou trávila tohtoročné jarné prázdniny na Vysočine. Dodala, že dojem umocňuje už samotné zariadenie priestoru.

„Tvoria ho lavica, stôl so štyrmi stoličkami, na stene nechýbajú zrkadlo a množstvo fotografií. Súčasťou zariadenia interiéru, z ktorého väčšiu časť, ako sme sa dozvedeli, darovali domáci, sú vešiak na odloženie zvrškov a polička s knihami. Tie si môžu cestujúci požičať. Samozrejme, že po prečítaní by ich mali vrátiť, prípadne doniesť iné. K zútulneniu „izby“ s veľkým otvorom, ktorý navodzuje dojem okna, cez ktoré je vidieť prichádzajúci spoj, prispievajú kvety a sezónne dekorácie. Milo pôsobí aj tradičný vzor modrej farby, ktorý naniesli na biele steny,“ nešetrila chválou Kysučanka.

V snahe overiť si túto informáciu Košický Štandard oslovil starostu Krucemburgu Otta Kohouta. Neskrýval radosť z toho, že sa o ich raritnej autobusovej zastávke hovorí aj na Slovensku.

Zariadenie darovali obci miestni obyvatelia. Foto: David Ptáček, Radka Kršková

„Táto správa bude inšpiráciou pre našich obyvateľov, aby sa o ňu ešte viac starali a zveľaďovali ju,“ povedal so smiechom starosta. Dodal, že nápad začal naberať ostrejšie kontúry v roku 2016. S myšlienkou zrekonštruovať „čakáreň“, ktorá bola vtedy vo veľmi zlom stave, mala poškodenú strechu, navlhnuté múry, z ktorých opadávala omietka, podlaha si tiež pamätala lepšie časy, prišiel práve on.

„Návrh jej finálnej podoby – izby, ktorá by slúžila ľuďom nielen na čakanie, ale aj na vzájomné stretávanie miestnych, vzišiel z ateliéru architekta Davida Ptáčka. Zastávku sme dali do užívania po necelom roku, v jeseni 2017. Už by po tých rokoch potrebovala vymaľovať, ale ináč vyzerá stále pekne, keďže všetci dbáme o to, aby tam bol poriadok a čisto,“ zdôraznil starosta. Vandali sa zrejme majú na pozore aj preto, že priestor je zabezpečený kamerou.

Prvý muž Krucemburgu spomenul ešte jednu zaujímavosť. Okrem tejto autobusovej zastávky majú ešte jednu, ktorá je v časti Hluboká. Aj tento projekt vytvoril architekt David Práček.

Architekt sa inšpiroval kukučkovými hodinami. Foto: Archív obce

Pôvodný starý nehostinný objekt z čias socializmu zbúrali a zo smrekového dreva vznikol nový, podobný kukučkovým hodinám, aj preto ho miestni nazvali Kukačky. Obidva projekty, rekonštrukcia stavby v Krucemburgu i vybudovanie zastávky v Hlubokej, boli podporené zhruba 40-percentnou dotáciou z Krajského fondu Vysočiny.


Ďalšie články