Sivec či Jánošíkova bašta? Čierna hora ukrýva luxusné výhľady

Vodná nádrž Ružín zo Sivca Sivec s nádherným výhľadom na nádrž Ružín kvôli foteniu radi vyhľadávajú aj novomanželia. Foto: Dušan Guman

KOŠICE – Najvýchodnejší celok oblasti Slovenské rudohorie Čierna hora prichýlil malebnú vodnú nádrž Ružín a viaceré miesta s nádhernými výhľadmi. Prechádza ním diaľková magistrála Cesta hrdinov SNP a v jeho rajóne sa nachádza aj košická zoo.

Geomorfologická oblasť Slovenské rudohorie ukrýva osem malebných celkov. Najzápadnejšie sú Veporské vrchy, najvýchodnejšia je Čierna hora. Rozprestiera sa severne od Košíc a jeho susedmi sú Košická kotlina, Šarišská vrchovina, divoké Branisko, Hornádska kotlina a na západe Volovské vrchy. Napriek tomu, že nesiaha do veľkých výšok, pohorie v susedstve s nižšími celkami výrazne vyniká.

Cez vrchy sa pretláča Hornád

Podcelky Čiernej hory sú Roháčka, Bujanovské vrchy, Pokryvy, Sopotnické vrchy a Hornádske predhorie. Roháčka je zároveň názov najvyššieho vrchu Čiernej hory, Bujanovskými vrchmi prechádza druhý najdlhší železničný tunel (a najdlhší dvojkoľajový) na Slovensku s dĺžkou takmer tri a pol kilometra a v Pokryvách je najviac turistických trás v pohorí. Nachádza sa tu tiež Ružínsky kras. Medzi Sivcom a Vysokým vrchom sú viaceré jaskyne. Najväčšia je Veľká ružínska jaskyňa, mnoho kvapľov tu však nenájdeme.

Jánošíkova bašta je výborné pozorovacie miesto údolia Hornádu a hlavného železničného ťahu. Foto: Dušan Guman

Čiernou horou preteká malebný Hornád, ktorý v Slovenskom raji vytvára unikátny prielom a v západnej časti Čiernej hory bola na ňom vybudovaná vrchmi stlačená, a preto veľmi malebná vodná nádrž Ružín. Poskytuje úžitkovú vodu pre priemysel a tepelnú energetiku. Pomáha tiež jej vodná energia a samozrejme, plní dôležitú rekreačnú funkciu pre celý región.

K luxusným vyhliadkam je pomerne ľahký prístup

Košiciam najbližší vyhliadkový bod v Čiernej hore je vyhliadková veža Hradová. V Kavečanoch môžeme navštíviť známu zoologickú záhradu. Z dôležitého známeho železničného uzla Kysak je to popri grafike Cesty hrdinov SNP zachytenej na múre zhruba hodinka k ďalšej vyhliadke.

Miesto legendárneho pionierskeho tábora pri Kysaku. Foto: Dušan Guman

Na Jánošíkovu baštu sa dostaneme červeno značeným úsekom známej slovenskej magistrály a naskytne sa nám krásny výhľad do údolia Hornádu, na hlavný železničný ťah na Bratislavu a ďalšie vrchy pohoria. V blízkosti trate a Hornádu si pamätníci radi zaspomínajú na detské časy, keď v malebnom prostredí prevádzkovali kultový pioniersky tábor. Ďalší kratší výstup je na Sivec s výborným výhľadom na nádrž Ružín. Jeho vrchol rady vyhľadávajú aj páry pri svadobnom fotení.

Najvyšší bod zakrýva les, skvelý výhľad je z Čiernej hory

Približne tri kilometre severne od Margecian leží najvyšší bod Čiernej hory – Roháčky. Na vrchol sa dostaneme napríklad modrou značkou zo sedla na ceste medzi Žipovom a Margecanmi, v blízkosti hotela Klenov. Po krátkom juhozápadnom úseku budeme ďalej spolu so značkou sledovať pravú – východnú vetvu lesnej cesty. Po niekoľkých výraznejších zákrutách zamieri chodník na juh, potom na juhozápad.

Originálne stvárnená Cesta hrdinov SNP v Kysaku. Foto: Dušan Guman

Zo sedla Roháčka už budeme postupovať spoločne so žltou značkou, ktorá prichádza z Margecian. Severným smerom sa po príkrom svahu dostaneme na zalesnený, nevýrazný vrchol so slabými výhľadmi. Ak si však výstup o čosi predĺžime okolo Rozsypanej skaly, dosiahneme vrchol Čiernej hory s krížom, drevenou madonou a bralom, z ktorého je výborný výhľad na Šarišskú vrchovinu, Branisko, Bachureň a ďalšie vrchy, ako aj blízke sídla. Z niektorých miest Roháčky sa nám za dobrých podmienok naskytne výhľad na časť Tatier a Nízkych Tatier.

Použitý zdroj: Dušan Guman – Pohoria a ich najvyššie vrchy (Dajama 2022)

Foto: Dušan Guman


Ďalšie články