Obce a cirkvi postihnuté zemetrasením dostanú viac ako 150-tisíc eur

Poškodený dom po zemetrasení v obci Ďapalovce Poškodený dom v obci Ďapalovce. Foto: TASR/Maroš Černý

PREŠOV Nadácia Prešovského samosprávneho kraja (PSK) pre podporu rodiny poskytne viac ako 150-tisíc eur na pomoc obciam a cirkvám, ktoré sa boria s následkami po minuloročnom zemetrasení na východe Slovenska.

Ďalšie prostriedky vo výške 10-tisíc eur pre krajskú nadáciu pribudli z výťažku 16. ročníka Benefičného bowlingového turnaja, ktorý sa konal v pondelok v Prešove.

Ako informovala hovorkyňa PSK Daša Jeleňová, krajská nadácia na svojom pondelkovom zasadnutí prerozdelila finančnú pomoc v celkovej výške 152-tisíc eur pre právnické osoby priamo zasiahnuté živelnou pohromou z októbra minulého roku.

„Prešovská krajská samospráva znovu podáva pomocnú ruku tým, ktorých v októbri zasiahlo zemetrasenie a zanechalo značné škody na ich majetku. Aj štyri mesiace po katastrofe naďalej zápasia s následkami, preto finančná podpora zasiahnutým oblastiam nesmie ustávať,“ zdôraznil predseda PSK Milan Majerský.

Schválené financie pomôžu celkovo 22 žiadateľom zo zemetrasením dotknutých okresov, ako sú Vranov nad Topľou, Humenné a Stropkov. Na odstránenie škôd po zemetrasení využijú nadačné finančné prostriedky, ktoré boli schválené v sumách od 2 000 do 12 000 eur.

„Ako sme avizovali a sľúbili, po prvej fáze pomoci, ktorá bola vo výške 136-tisíc eur a bola zameraná na dotknuté rodiny a jednotlivcov, dnes pomáhame priamo obciam a cirkvám, ktoré taktiež počítajú škody na svojich majetkoch a budovách. Prerozdelili sme im 152-tisíc eur, z toho 150-tisíc sme schválili na decembrovom zasadnutí krajského parlamentu,“ dodal Majerský.

Aktuálne zasadnutie Správnej rady nadácie prerozdelilo aj ďalšie financie. Pomoc vo výške 2 000 eur dostala jedna z rodín v okrese Kežmarok. „Rozhodli sme sa promptne zareagovať na žiadosť rodiny z obce Mlynčeky, ktorá sa ocitla v náročnej situácii, pričom ide o vysoko medializovaný prípad posledných dní, ktorý ani nás nenechal chladnými. Našu finančnú pomoc vo výške 2 000 eur využijú na transport osoby – manžela zo zahraničia a zabezpečenie potrebných rehabilitácií,“ priblížil Viktor Guman, správca Nadácie PSK pre podporu rodiny.

Medzi žiadateľov krajskej nadácie sa prerozdelí aj výťažok z tohtoročného Benefičného bowlingového turnaja, ktorý hostil osobnosti Prešovského kraja z podnikateľskej či novinárskej obce, aj z verejnej sféry. Celkovo sa na podujatí stretlo 24 tímov.

Od roku 2019 pomohla krajská nadácia vďaka sponzorským darom a zdrojom PSK viac ako 820 rodinám, jednotlivcom a právnickým subjektom. Finančná podpora núdznym v kraji dosiahla za päť rokov fungovania nadácie takmer 650-tisíc eur.

(sita, kol)


Ďalšie články