Trapas poslanca Dubovického. Sľub v parlamente skladal v nevhodnom oblečení. Vieme, prečo

Richard Dubovický skladá poslanecký sľub Poslanec Národnej rady SR Richard Dubovický. Foto: TASR/Jaroslav Novák

PREŠOV – Prešovský mestský poslanec a od štvrtka už aj poslanec Národnej rady SR Richard Dubovický to s outfitom pri skladaní sľubu v parlamente prepískol. Podľa odborníčky na dress code Evy Holubovej, ale aj predsedu parlamentu Petra Pellegriniho (Hlas), nezodpovedalo jeho oblečenie predpísanému štandardu.

Poslanecký sľub dnes zložili dvaja noví poslanci. Za stranu Smer si mandát uplatnil Richard Glück a za hnutie Progresívne Slovensko Prešovčan Richard Dubovický. Ten nahradil Tomáša Hellebrandta (PS), ktorý sa k 6. februáru svojho mandátu vzdal. Dubovický však do parlamentu dorazil v nevhodnom outfite – v tmavom obleku, pod ktorým mal oblečené čierne tričko. 

Jeho oblečenie, hneď po zložení sľubu, skritizoval predseda parlamentu Peter Pellegrini (Hlas). „Nového poslanca z PS by som chcel upozorniť, že toto bol najvýraznejší moment v jeho politickej kariére, ale nestál mu ani za to, aby sa náležite na tento úkon obliekol. Do budúcna dodržujte nejaký dress code. Z úcty k Ústave SR by ste mali mať oblek riadne ustrojený, alebo kroj,“ povedal.

Že to bol krok vedľa, pre Prešovský Štandard potvrdila aj protokolistka Eva Holubová. Podľa jej slov musia totiž elity dodržiavať predpísaný dress code, pretože prezentujú svoju funkciu a ľudí, ktorí im dali svoj hlas. „Prezentácia je nevyhnutnou súčasťou protokolu od 17. storočia. Ten nepodlieha žiadnym módnym trendom, ktokoľvek sa snaží o akúkoľvek odchýlku, vyznieva to nevhodne,” vysvetlila.

Pre oblečenie, ktoré je vhodné na túto príležitosť, platí farebný minimalizmus. Vhodné sú čierna, tmavomodrá a odtiene sivej farby. Predpísané sú košeľa a kravata striedmych farieb, ktoré nie sú výrazné či extravagantné. „Tmavý oblek a čierne tričko? Tričko proste nie je na takúto príležitosť vôbec vhodné,“ doplnila Holubová. 

Podľa jej slov platí pre politikov, teda aj poslancov Národnej rady SR, ale aj komunálnych politikov, diplomatický protokol smerom k zahraničiu, ale vo vnútri parlamentu biznis protokol, ktorý je ešte prísnejší. „Ak si váži post poslanca parlamentu, tak to musí dať najavo aj vhodným oblečením,” ukončila odborníčka na protokol.  

Na sociálnej sieti sa však Dubovický bráni, že len v noci docestoval do Bratislavy z Nemecka. Sľub mal podľa jeho slov zložiť o 11.00 hod., preto požiadal o jeho preloženie, čo nebolo akceptované. „Zmenili to na ráno a obchody otvárali o 10.00 hod.. Musel som improvizovať, lebo na všetky rozhodnutia som mal 24 hodín,“ vysvetlil.

Richard Dubovický je aj poslancom MsZ v Prešove. Bol organizátorom rôznych spoločenských a rodinných podujatí, petícií a protestov, ako napríklad proti napadnutiu Ukrajiny Ruskom. Pracoval v nadnárodnej IT firme, kde mal na starosti procesy pre zlepšovanie kvality vzdelania. V minuloročných parlamentných voľbách kandidoval za hnutie PS z 35. miesta.


Ďalšie články