Za opravu cesty medzi Popradom a Hôrkou bojujú starostovia aj petíciou

Poprad Hozelec cesta 1 Cesta medzi Popradom a Hôrkou na viacerých úsekoch pripomína tankodróm. Foto: Rastislav Ovšonka

HOZELEC – Starostovia obcí Hozelec, Gánovce, Švábovce a Hôrka vyzývajú svojich obyvateľov na podpis petície za urýchlenú opravu cesty I/18 medzi Popradom a Hôrkou.

„Denne tadiaľ prejde 12 400 áut. Cesta je v katastrofálnom stave. Na dennom poriadku sú defekty a poškodené autá,“ povedal pre Prešovský Štandard starosta Hozelca Jozef Pavligovský, ktorý celú petíciu inicioval.

„Myslíme si, že cesta, po ktorej denne jazdíme, sa už dlhodobo nachádza v nevyhovujúcom stave, a preto chcú starostovia spomenutých obcí apelovať na kompetentných, aby pristúpili ku generálnej oprave tejto dopravnej tepny. Preto v týchto dňoch spúšťame petíciu, ktorou chceme poukázať na havarijný stav daného úseku,“ uvádza sa vo výzve starostov obcí k svojim obyvateľom.

Podľa Jozefa Pavligovského bol spomínaný úsek cesty I/18 komplexne rekonštruovaný ešte niekedy v 90. rokoch. Odvtedy sa podľa neho cesta len láta, čomu zodpovedá aj jej súčasný stav. Situácia sa výrazne zhoršuje v zimných mesiacoch. „My už nechceme počúvať sľuby. Potrebujeme riešenie tohto problému,“ dodal Pavligovský.

Petíciu podporila aj obec Gánovce, ktorej obyvatelia využívajú uvedený úsek cesty pri dochádzke nielen za prácou, ale aj do škôl či za nákupmi do okresného mesta. „Obce nemôžu túto obnovu financovať. Nemajú na to peniaze, keďže ide o veľkú investíciu, ale cesta I. triedy ani nie je v našej kompetencii. Podporíme však každú iniciatívu, ktorá prispeje k tomu, aby sa cesta opravila,“ povedal starosta Gánoviec Michal Materný.

„Výtlky sa na ceste objavujú hlavne pri častých teplotných zmenách. Operatívne, podľa možností výkonov zimnej údržby ciest, a podľa klimatických podmienok sa nedostatky priebežne odstraňujú spôsobom, ktorý je vhodný pre toto ročné obdobie,“ uviedla pre Prešovský Štandard hovorkyňa Slovenskej správy ciest Jana Lukáčová. K celkovej oprave úseku cesty I/18 v úseku Hozelec – Hôrka pristúpi SSC, podľa hovorkyne, v treťom štvrťroku 2024.


Ďalšie články