Po farmároch protestujúcich v Európe vyrazili do ulíc aj východoslovenskí

423105617_935686280861205_2885760617510671189_n K protestom farmárov v EÚ sa pridali aj naši na východe. FOTO: Redakcia

PREŠOV – V stredu o 9. hodine vyrazilo približne pätnásť traktorov z Lipian do Prešova. Farmári z týchto miest a okolitých obcí jazdou chceli podporiť protestujúcich farmárov z krajín Európskej únie a upozorniť na zlé podmienky pre pestovateľov a chovateľov na Slovensku.

Za zlepšenie podmienok bojujú momentálne poľnohospodári členských krajín Európskej únie. Od samotnej EÚ žiadajú prísnejšie kontroly výrobkov z krajín mimo EÚ. Ich príjmy ohrozujú vysoké ceny palív a energie, preto chcú viac pomoci od vlády. Do Bruselu prišli poľnohospodári 1. februára – v deň konania mimoriadneho summitu – s cieľom odsúdiť „nekonzistentnosť európskych politík“ v otázkach poľnohospodárstva.

Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová v utorok oznámila, že Európska komisia ako ústupok farmárom stiahne sporný návrh na obmedzenie používania pesticídov.

So situáciou v slovenskom poľnohospodárstve nie sú spokojní ani slovenskí pestovatelia a chovatelia. Preto sa pridali k protestujúcim farmárom v Európe a vyšli na slovenské cesty, aby upozornili na najpálčivejšie problémy, s ktorými sa potýkajú.

Farmári uviedli, že im neboli vyplatené peniaze za úrodu a nemajú z čoho zakladať ďalšiu. Taktiež je pre nich veľkým problémom predaj ich komodít, pretože je na trhu prebytok z krajín mimo EÚ. „Napríklad sa navozilo veľa obilia z Ukrajiny. Ak chcú ľudia jesť slovenské výrobky, my slovenskí farmári potrebujeme byť podporení štátom,“ uviedol farmár z Krivian Matúš Urda. Venuje sa pestovaniu zemiakov, cesnaku a obilnín, je tiež chovateľ kráv.

Protestom chceli ukázať, že aj na Slovensku sú farmári, ktorí takisto pôjdu do ulíc. „Na Slovensku sa nič nedeje, akoby bolo všetko v poriadku. Ale nie je. Nerobíme štrajk formou násilia, slušne prechádzame mestom. Chceme len upozorniť na to, že aj tu sú farmári a že ich podmienky sú žalostné,“ dodal Urda.


Ďalšie články