Prešovským volejbalistom ušlo superfinále pohára tesnejšie ako tesne

Prešovským volejbalistom ušlo Superfinále pohára tesnejšie ako tesne Prešovčanom ušlo finále v nervy drásajúcom zápase s Komárnom. Foto: Veronika Mihaliková

PREŠOV – Vo štvrtok sa semifinálovými zápasmi rozhodlo o superfinalistoch Niké Slovenského pohára mužov vo volejbale. V Prešove si miestenku vybojovali hráči Rieker UJS Komárno, ktorí síce prehrali s VK MIRAD UNIPO Prešov 3 : 0, ale v rozhodujúcom zlatom sete mali pevnejšie nervy a vyhrali 12 : 15.

V druhej dvojičke si postup zabezpečili hráči Bratislavy na úkor Myjavy. O držiteľovi trofeje Štefana Pipu sa rozhodne 11. 2. 2024 v Nitre. 

Do zápasu nastupovali Šarišania s „nožom na krku“. Z Komárna si pred týždňom priviezli prehru a manko troch bodov. Možno aj to bolo pre nich motiváciou. V prvom sete sa do polovice hrala vyrovnaná partia. Do víťaznej koncovky zavelil mladý univerzál Erik Gulák. Aj v ďalšom priebehu hry sa domácim darilo a na body premieňali skoro všetko, čoho sa dotkli. V útoku sa darilo aj smečiarom Ščerbovi a mladému Anderkovi.

Hosťujúci tréner skúšal viaceré možnosti striedania, ale domáci nebojácne dotiahli zápas do víťazného konca 3 : 0 po setoch 25 : 22, 25 : 19 a 25 : 21. A začínalo sa odznova. V zlatom sete to bola hra nervov, domáca tribúna burácala až do stavu 11 : 11. Umlčali ich 2 body hostí v rade, na ktoré už Prešov nedokázal zareagovať. Za predvedenú hru však napriek výsledku boli odmenení standing ovations. 

Prešovský tréner ocenil zo svoju tímu mladého diagonálneho hráča Erika Guláka, ktorý pomohol svojmu družstvu 28 bodmi Hosťujúci tréner sa rozhodol zo svojho kádra MVP neurčiť. 

Erik Digaňa, tréner VK MIRAD UNIPO Prešov: „Komárno má kvalitný tím, budem sa opakovať, no my sme dnes potrebovali maximálny tímový výkon. Chlapci splnili všetko, čo sa dalo, samozrejme, jedna alebo dve lopty sa dali inak zahrať. Ja chlapcom nemám čo vyčítať. Prehrali sme zlatý set, je to fér. Každý vyhral doma 3 : 0, zlatý set, žiaľ, v náš neprospech. Na druhej strane má teší výkon našich hráčov a úprimne sa teším z našich dvoch stredoškolákov, ktorí takéto zápasy potrebujú a podali dnes nadštandardné výkony. Ak budú takto hrať, môžu do dotiahnuť do mužskej reprezentácie.“

Richard Vlkolínsky, tréner Rieker UJS Komárno: „Ešte zopár takýchto zápasov a tých niekoľko svetlých vlasov budem mať sivých. Prešov hral dnes veľmi dobre. Dlho sme hľadali recept, ako sa dostať do hry. Stanovili sme si pravidlá, ktoré ideme hrať do zlatého setu a bolo to buď – alebo. My sme vedeli, že to dnes nebude ľahký zápas. Vedeli sme, že sme sa na to pripravovali, ale v konečnom dôsledku Prešov hral dobre. Neviem, čo som čakal – nečakal. Čakal som nejaký odpor. Máme vysoké ciele, nám je jedno, koho dostaneme do finále, kto sa nám postaví do cesty. Takisto v Prešove, akýmkoľvek spôsobom sme chceli postúpiť. Stále vravím: Je to jedno, či vyhráte o centimetre alebo kilometre, dôležitá je výhra. 

(Jana Peregrínová)


Ďalšie články