Smutná správa: Zomrel starosta, ktorý účinkoval v úspešnom filme

uprimnu sustrast_presovsky Foto: Štandard

OSADNÉ – V uplynulých dňoch zomrel bývalý dlhoročný starosta obce Osadné Ladislav Mikuláško. Osadné zviditeľnil rovnomenný film, ktorý nakrútil režisér Marko Škop. Dokument zvíťazil vo svojej kategórii na filmovom festivale v Karlových Varoch.

Spolu s pravoslávnym kňazom Petrom Sorokom a karikaturistom Fedorom Vicom patril Mikuláško medzi hlavné postavy filmu. Dokument v roku 2009 preslávil malú obec s menej než 200 obyvateľmi a odštartoval v nej turistický ruch. Zavítali sem nielen domáci, ale aj zahraniční návštevníci.

„Dnes sme do večnosti odprevadili pre mňa veľmi vzácneho a blízkeho človeka, bývalého (40 rokov slúžiaceho) starostu obce Osadné, s ktorým som mal tú česť byť spoluúčinkujúcim v dokumentárnom filme Osadné. Ladislav Mikuláško bol skvelý človek s dobrým srdcom, vždy ochotný pomôcť iným. Nech mu Boh daruje ‚vičnuju pamjať i blažennyj pokoj‘. Úprimnú sústrasť smútiacej rodine!“ rozlúčil sa so starostom na sociálnej sieti pravoslávny kňaz Peter Soroka.

Ladislav Mikuláško patril medzi najdlhšie slúžiacich starostov na Slovensku. Na čele obce Osadné stál od roku 1971. Vtedy mal len 21 rokov. Až v roku 2010 ho po komunálnych voľbách vystriedal vo funkcii jeho syn Róbert.

Redakcia Prešovského Štandardu vyjadruje rodine, priateľom a známym zosnulého starostu úprimnú sústrasť.

Starosta Osadného Ladislav Mikuláško stál na čele obce 40 rokov. Zahral si aj vo filme Osadné. Foto: FB Peter Soroka

Ďalšie články