Talentovaní akordeonisti zahviezdili na svetovom fóre

STARÁ ĽUBOVŇA – V rakúskom Grazi sa v decembri uskutočnil ôsmy ročník Medzinárodnej akordeónovej súťaže, na ktorú prijalo pozvanie aj päť žiakov Základnej umeleckej školy Jána Melkoviča v Starej Ľubovni. Šéfom poroty bola svetová hudobná kapacita.

„Podujatie spojilo účastníkov z desiatich krajín sveta a podporilo tie najkrajšie ľudské hodnoty priateľstva,“ skonštatovala umelecká škola zo Starej Ľubovne. Medzinárodnej porote predsedal svetoznámy akordeonista Mirco Patarini z Talianska. 14-ročný Peter Sokol sa stal laureátom V. kategórie a účinkoval na koncerte víťazov. Jeho výnimočný talent v roku 2023 ocenili medzinárodní porotcovia na dvanástich medzinárodných a celosvetových súťažiach. Z toho až desaťkrát sa stal absolútnym víťazom svojej kategórie.

Žatvu cien zaznamenali aj dievčatá

Zuška Jána Melkoviča, ktorú Peter Sokol navštevuje, okrem jeho výbornej hry ocenila aj skromnosť interpreta. Vychádzajúca hviezdička je Ema Šlampiaková, ktorá súťaž vyhrala. „Zdobia ju radosť, sviežosť a nadšenie z hry na akordeóne,“ uviedla jej alma mater. Prvenstvo si odniesla takisto Diana Zamišková. Nádejná akordeonistka má už na konte niekoľko prvých cien z medzinárodných súťaží.

Výnimočný hudobný talent Liliany Chovancovej je podľa pedagógov mladej umelkyne sprevádzaný nepredstieranou radosťou po každej vydarenej skladbe. V Grazi získala druhú cenu. Okrem súťaží takisto veľmi rada koncertuje. Virtuózka Sára Sokolová dosiahla veľa víťazstiev na medzinárodných a celosvetových súťažiach. Z Grazu si priniesla ďalšiu prvú cenu. Zdobí ju bohatý repertoár.

„Poďakovanie za reprezentáciu patrí talentovaným žiakom, ich rodičom a učiteľke Márii Budzákovej za jej pedagogické vedenie,“ uviedla ZUŠ Jána Melkoviča.

Zdroj a foto: ZUŠ Jána Melkoviča


Ďalšie články