Deti s autizmom ukázali šikovnosť na ľade

PREŠOV – Metropola Šariša má za sebou Majstrovstvá Slovenska Špeciálnych olympiád v krasokorčuľovaní a short tracku. Majú kratší čas, ale figúry musia zvládnuť tiež

Ako informovala RTVS, počas majstrovstiev Slovenska v Prešove sa v rámci krasokorčuliarskej súťaže predstavilo viac ako 40 detí. Podľa rodičov a trénerov je šport dobrým liekom na autizmus. Krasokorčuliarsky klub pre autistov funguje na Slovensku iba v Prešove a jeho členovia trénujú aj dvakrát do týždňa. Oproti profesionálnym súťažiacim mali tentoraz deti kratší čas na jazdu, ale rovnako museli zvládnuť predpísané figúry.

„Pre deti je to radosť, lebo vždy, keď sa im podarí aj tá najmenšia maličkosť, je to pre nich motivujúce, a tiež majú pravidelný pohyb,“ uviedla spoluorganizátorka a predsedníčka OZ Skate Prešov Martina Lukáčová. „Je to určite o veľkej trpezlivosti a aj o tom, neustále dookola to s nimi trénovať. Keď vidím aj tie zdravé deti, tak zasa ten rozdiel taký veľký nie je,“ povedal tréner z Brna Pavel Zbožínek.

Súťažiaci mali kratší čas jázd, ale figúry v nich nechýbali. Foto: FB SKATE Prešov

Deti aj takýmto spôsobom rozvíjajú komunikáciu a spoluprácu. Platí tu, že súperi aj súperiace tímy sa povzbudzujú navzájom. „Tieto deti možností trávenia voľného času majú veľmi minimálne. Môj syn mal túžbu naučiť sa korčuľovať. Bola to naozaj jeho vnútorná túžba, ktorá sa mu splnila,“ povedala mamka jedného zo súťažiacich Mária Kamenská.

„Práve šport je najlepšou formou inklúzie a tie deti spája,“ doplnila M. Lukáčová. V prešovskom klube trénuje 15 autistov. Na podujatí si zmerali sily so športovcami z Rakúska a Českej republiky.

(RTVS, foto: FB SKATE Prešov a Špeciálne olympiády Slovensko)


Ďalšie články