Dopyt po kúpe bývania sa prepadol o 65 percent

unnamed Ilustračné foto.

VÝCHODNÉ SLOVENSKO – Trh s nehnuteľnosťami zažíva momentálne temné časy. Objem predaja bytov totiž rapídne klesol. Cítia to aj realitní makléri. Predajú oveľa menej ako v minulých rokoch a aj to málo si vyžaduje viac úsilia.

Ešte minulý rok počítali predávajúci pri cene s licitáciou, teraz na to môžu zabudnúť. Záujemcovia namiesto toho, aby sa o nehnuteľnosť predháňali, čakajú zľavu.

Predaj nehnuteľnosti trvá dlhšie

Byty, ktoré sa minulý rok predali v priebehu niekoľkých dní, sú dnes podľa analytikov v ponuke celé týždne. Tie, ktorých predaj trval týždne, v súčasnosti visia na internete aj celé mesiace. Predávajúci, ktorí cenu prestrelia, sa na klesajúcom trhu nemusia kupujúceho ani dočkať. Kým pred dvoma rokmi registrovali realitní makléri pri priemernom byte 15 až 20 záujemcov, v súčasnosti sú zhruba len traja.

Dôležité je správne nastaviť cenu nehnuteľnosti

Realitní makléri dnes musia vedieť správne trafiť ponukovú cenu. „K marketingu nehnuteľnosti je potrebné sa vracať aj niekoľkokrát a cieliť ho s inými benefitmi na rôzne cieľové skupiny. Mnohí predávajúci si totiž nenechajú poradiť a snažia sa predať príliš draho. Ak je cena nastavená nesprávne od začiatku, neskoršia náprava môže byť veľmi náročná,“ hovorí realitný maklér Branislav Čuri z realitnej kancelárie Cassovia Realitas s tým, že nesprávne cenové nastavenie môže viesť k devalvácii ponuky v očiach potenciálnych kupujúcich. Tí si ju totiž už zafixovali s vyššou, nepredajnou cenou.

Vyhliadky nie sú optimistické

Vyhliadky na najbližšie obdobie nie sú podľa Čuriho ružové. „Na obzore nie je nič, čo by signalizovalo oživenie trhu. Najbližší rok, dva sa bude situácia ešte zhoršovať a neskôr stabilizovať. V istom momente dôjde k prieniku toho, koľko stoja nehnuteľnosti a koľko si ľudia budú môcť dovoliť platiť za hypotéku. V tom čase by sa mali ceny stabilizovať,“ myslí si odborník. O kúsok priaznivejšie to vidí Martin Čapo z realitnej kancelárie Riešime bývanie. „Ak sa nič zásadné nezmení pod vplyvom volieb, ideme do obdobia stabilnejších cien,“ hodnotí. Väčšie zásoby nehnuteľností by mali zlepšiť výber pre kupujúcich, avšak predávajúci budú musieť zreálniť svoje očakávania, hoci dramatické poklesy cien už nepredpokladá.

Zdroj: www.branislavcuri.sk


Ďalšie články