Snaha o znovuzavedenie hazardu v Prešove by mala dostať červenú

FOTO: Redakcia FOTO: Redakcia

PREŠOV – Mesto Prešov stojí pred zajtrajším hlasovaním na rázcestí: Dá opätovne zelenú hazardu, alebo sa rozhodne chrániť obyvateľov Prešova pred patologickými javmi, ktoré hazard prináša? Dôležité je porozumieť faktom, ktoré hazard obhajujú, a dovysvetliť ich.

Od novembra 2020 je účinný zákon o hazardných hrách, ktorý umožňuje obciam všeobecným záväzným nariadením (VZN) obce ustanoviť, že na jej území nemožno umiestniť herňu a kasíno vo všetkých budovách ustanovených v zákone. V zmysle tohto zákona bolo v januári 2021 v Prešove schválene VZN o zákaze umiestnenia herní a kasín na území mesta Prešov. Rozhodnutiu predchádzala petícia, ktorú podpísalo 17 357 obyvateľov mesta. Jej cieľom bolo vydanie VZN ustanovujúceho zákaz prevádzkovania hazardných hier na území mesta Prešov. 

Návrh z dielne poslanca Rudolfa Dupkalu chce tento demokratický názor občanov zrušiť a opätovne povoliť hazard. Svoje argumenty vysvetľuje v dôvodovej správe. Pán poslanec v nej však povedal A, ale pri mnohých bodoch B zatajil. Poďme si teda vysvetliť niektoré z nich. Tak napríklad v dôvodovej správe k zrušeniu VZN o zákaze herní a kasín v Prešove sa uvádza, že zákaz nič nerieši, lebo počas lockdownu sa hráči aj tak presunuli do online prostredia. Pravda je však trochu iná. Vďaka dvom lockdownom počas pandémie covidu-19 hráči v rokoch 2020 a 2021 prehrali o 220 miliónov eur menej ako za obdobie v roku 2019 porovnateľné s obdobím lockdownov. Tieto fakty nám uviedol odborník na hazard Peter Beňa. Hráči sa síce v online kasínach zaregistrovali, hru skúsili, ale najmä počas prvého lockdownu neriskovali.

V správe taktiež napríklad Dupkala tvrdí, že Prešov bude mať veľký problém s nelegálnym hazardom, čoho dôkazom majú byť Nitriansky a Trnavský kraj, kde za posledného pol roka odhalili 28 nelegálnych kvízomatov. Dôvodová správa však zamlčuje, že v týchto krajoch za posledných 5 rokov zaniklo podľa Beňa 2 433 legálnych automatov. Na každý odhalený nelegálny kvízomat za posledné obdobie pripadá 87 automatov, ktoré v týchto krajoch zanikli.

Je preto evidentné, že zákaz hazardu má zmysel. Zajtra je teda malý test pre poslancov, ktorým záverečné vysvedčenie vystavia občania o 3 roky v komunálnych voľbách. Milí poslanci, nezabudnite, že obyvatelia mesta Prešov, ktorí pred 3 rokmi petíciu podpísali, sú aj vaši voliči, ktorým ste sa pred voľbami zaviazali slúžiť.


Ďalšie články