Problémy s konateľmi Futbal Tatran Arény v Prešove. Po dvoch navrhovaných kandidátoch sa vrátili k pôvodnému

FTA-stranka-fta

PREŠOV – Zdá sa, že nájsť konateľa Futbal Tatran Arény (FTA) je nadľudský výkon. Spoločnosť má dohliadať na výstavbu futbalového štadióna v Prešove. Ten má byť skolaudovaný v júni 2025, kedy sa v ňom má odohrať európsky šampionát do 21 rokov. Stále však nemá riadneho konateľa, ktorý by stavbu viedol až do konca.

Potom, čo sa koncom augusta pozície konateľa vzdal mestský a krajský poslanec Rastislav Mochnacký, mal nastúpiť na jeho miesto nový konateľ Ján Harvan. Mestské aj krajské zastupiteľstvo ho schválili, no ten do funkcie napokon z osobných dôvodov nenastúpil. V hre bol následne nový kandidát Ján Horvát. Toho síce mestskí poslanci schválili, ale krajskí mu dali na včerajšom zastupiteľstve stopku. Navrhli však ďalší postup. Po novom ostáva konateľom spoločnosti FTA opäť Rastislav Mochnacký. Poslanci župy sa po návrhu a apelovaní poslanca Mareka Hrabčáka zhodli, že toto riešenie bude dočasné a v súčasnosti najlepšie, kým mesto a kraj spoločne nenájdu vhodného kandidáta. Mochnackého súhlas vyvolal v zasadacej miestnosti búrlivý potlesk.

Horváta navrhlo mesto, kraj ho mal schváliť

Rozhodnutiu predchádzala približne hodinová diskusia. Poslanci si vymieňali názory na minulosť navrhovaného kandidáta Jána Horváta, ktorého mali pôvodne schvaľovať. Tá je podľa poslanca Milana Mazureka pochybná. „Bavíme sa o tom Horvátovi, ktorý bol obvinený z nelegálneho výrubu lesa v Bratislave na Kolibe v roku 2014? Je to ten istý človek?“ pýtal sa. Pochybnosti mal aj poslanec Andrej Kaliňák. „Neviem, čo pána primátora viedlo k tomu, že prišiel s týmto menom, treba pri ňom skutočne dvakrát merať a raz rezať. Nechcem súdiť Janka Horváta, ale je aj v jeho záujme, aby na seba takéto bremeno nevzal,“ uviedol. Primátor mesta Prešov František Oľha priznal, že o minulosti Horváta nevedel. „Fakt som nevedel nejaké veci o pánovi Horvátovi, ktoré ste tu investigatívne vytiahli. Neviem, či sú pravdivé. V čase, keď sa uchádzal o funkciu vedúceho Odboru rozvojových aktivít mestského úradu, mal výpis z registra trestov čistý, inak by sa nemohol zúčastniť výberového konania. Hľadali sme niekoho, kto je preverený, stavbár so skúsenosťami s veľkými projektami a rozhodnutie padlo,“ vysvetlil.

Nového konateľa budú hľadať spoločne

Kým sa situácia s novým konateľom spoločnosti nevyrieši, bude ním teda staronový Rastislav Mochnacký. „Musel som sa k tomu postaviť štátnicky. Očakával som taký vývoj, lebo tá funkcia je extrémne náročná. Je to práca, práca, práca,“ povedal tesne po odsúhlasení jeho mena krajským zastupiteľstvom. Podľa neho by malo ďalej nasledovať transparentné výberové konanie, kde sa bude hľadať konsenzuálny kandidát na nového konateľa. „Ten by už mal začať riešiť aj prevádzku FTA. Moja predstava je dotiahnuť štadión minimálne po hrubú stavbu. A potom už bude musieť prísť niekto, kto bude budovať prevádzku,“ vyjadril sa doterajší konateľ s tým, že hrubá stavba by mohla stáť koncom leta budúceho roka. Dodal, že momentálne práce pokračujú v rámci harmonogramu. „V súčasnosti končíme zemné práce a mali by sa začať robiť tribúny a oceľové konštrukcie,“ povedal.

Hlavne aby sa budovalo

Podľa primátora ide celkovo o problémový projekt a situáciu s konateľmi označil za „blbú“. Mesto Prešov má majetkový podiel v spoločnosti FTA 51 %, PSK 49 %. V diskusii opäť rezonoval aj návrh na odkúpenie podielu kraja tak, aby mesto bolo stopercentným vlastníkom spoločnosti. Záujem na tom majú už dlhšie obaja akcionári. „PSK chce opustiť spoločnosť a verím, že v krátkom období naplníme tento úmysel a prejde do majetku mesta Prešov,“ dodal Oľha. Predseda PSK Milan Majerský vyhodnotil, že nie je možné čakať, že pri dvojitom akcionárskom zložení nebudú problémy. „Sú to dve zastupiteľstvá, musíme čakať, že nebude súzvuk vo všetkom. Ide nám však prioritne o to, aby bol štadión dobudovaný,“ uviedol.


Ďalšie články